ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντική βράβευση Ελληνίδας διδάκτορος στην Κίνα

Σημαντική βράβευση Ελληνίδας διδάκτορος στην Κίνα
AUTH

Ελληνίδα υποψήφια διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που από το 2014 διδάσκει ελληνικά σε Κινέζους φοιτητές βραβεύει ο δήμος της Σαγκάης.

Ειδικότερα, η Ράνια Καταβούτα , υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, μετέβη τον Σεπτέμβριο του 2014, στη Σαγκάη, προκειμένου να διδάξει ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης.

Το παραπάνω έγινε εφικτό χάρη στη Συμφωνία Επιστημονικής Συνεργασίας που έχει συνάψει, από το 2013, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Shanghai International Studies University (Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης).

Το βραβείο της «Ασημένιας Μανόλιας» θα απονεμηθεί στην κ. Καταβούτα από τον δήμο Σαγκάης την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε αλλοδαπούς εργαζομένους, οι οποίοι μέσα από το έργο τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης της Σαγκάης και στην καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της χώρας προέλευσής τους.

Η ίδια η κ. Καταβούτα σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει πως «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση η διδασκαλία ελληνικών σε Κινέζους φοιτητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό και γνωρίζουν αρκετά πράγματα για την αρχαία ιστορία και μυθολογία».

Ωστόσο, τονίζει πως «Αν και τα ελληνικά δεν είναι η πρώτη τους επιλογή, εντούτοις είναι επίμονοι, μελετηροί και συστηματικοί φοιτητές και καταφέρνουν και ξεπερνούν τις γλωσσικές διαφορές και δυσκολίες».

Ερωτηθείσα στο τι δυσκολεύει περισσότερο τους Κινέζους στην εκμάθηση των ελληνικών, η κ. Καταβούτα τονίζει ότι είναι κυρίως κάποιοι ήχοι στην προφορά και το ...ρο! Δεν έχουν «ρ» στη γλώσσα τους και το προφέρουν ως «λ», λέει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Καταβούτα προτάθηκε ως υποψήφια από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης. «Κριτήριο για την υποψηφιότητά μου», εξηγεί η ίδια, «στάθηκε τόσο η διδασκαλία μου όσο και η διοργάνωση και συμμετοχή σε ποικίλες εκδηλώσεις που αφορούν τον ελληνικό και κινεζικό πολιτισμό».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η ίδια διοργάνωσε λογοτεχνική ομάδα με συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου από διάφορες χώρες καθώς και το γεγονός πως έδωσε διαλέξεις στους φοιτητές και διοργάνωσε βιωματικές δραστηριότητες, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ