ΚΟΣΜΟΣ

Αφέθηκε ελεύθερος ο Παλαιστίνιος κλόουν – Κρατείτο για 20 μήνες χωρίς κατηγορίες

Αφέθηκε ελεύθερος ο Παλαιστίνιος κλόουν – Κρατείτο για 20 μήνες χωρίς κατηγορίες
REUTERS

Ο Παλαιστίνιος κλόουν που κατηγορείτο από τις ισραηλινές αρχές για συμμετοχή σε μια εκτός νόμου αριστερή οργάνωση και τελούσε υπό κράτηση επί 20 μήνες, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 26χρονος Μοχάμαντ Αμπού Σακά, που φοίτησε, εργάστηκε και δίδαξε στη σχολή τσίρκου για παιδιά στο Μπιρ Ζέιτ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2015 και τέθηκε υπό διοικητική κράτηση, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο με το οποίο οι αρχές του Ισραήλ οδηγούν σε κράτηση υπόπτους, χωρίς δίκη, για χρονικό διάστημα αρκετών μηνών, που μπορεί να ανανεωθεί επ’ αόριστον.

Μετά την αποφυλάκιση του, ο Σακά δήλωσε πως επέστρεψε στην πόλη Ζενίν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου η οικογένεια και οι φίλοι του τον καλωσόρισαν.

«Ήταν σαν ένα πάρτι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 26χρονος κλόουν τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ποτέ δεν του είπαν τον ακριβή λόγο της σύλληψής του.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, η Σιν Μπετ τον κατηγόρησε για συμμετοχή στην αριστερή οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, την οποία το εβραϊκό κράτος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, εξαιτίας του ένοπλου βραχίονα της.

Ο Σακά είπε πως θα επιστρέψει «οπωσδήποτε» στο τσίρκο, στέλνοντας ένα «μήνυμα».

«Το Ισραήλ συλλαμβάνει ανθρώπους κάθε μέρα και τους αποκλείει από το οικονομικό περιβάλλον», είπε. «Το τσίρκο δίνει ελπίδα στους ανθρώπους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ