ΚΟΣΜΟΣ

Φλόρενς: Ο γιγάντιος αστεροειδής που θα περάσει σήμερα σε κοντινή απόσταση από τη Γη

Φλόρενς: Ο γιγάντιος αστεροειδής που θα περάσει σήμερα σε κοντινή απόσταση από τη Γη
CNNi

Ένας γιγάντιος αστεροειδής αναμένεται να περάσει σήμερα Παρασκευή κοντά από τη Γη, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, (δεν έρχεται -ακόμα- η καταστροφή του κόσμου).

Ο Φλόρενς, όπως ονομάζεται, είναι ένας μεγάλος αστεροειδής που έχει πλάτος τρία μίλια και θα περάσει από τον πλανήτη μας στις 15:05 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), σε απόσταση 7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Μπορεί η απόσταση αυτή να ακούγεται τεράστια, όπως στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ κοντινό πέρασμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Στο παρελθόν, αρκετοί αστεροειδείς έχουν περάσει σε τόσο κοντινή απόσταση από τη Γη, αλλά λίγοι ήταν τόσο μεγάλοι.

«Ο Φλόρενς είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής που θα περάσει από τον πλανήτη μας, τόσο κοντά, από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα της NASA για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των αστεροειδών κοντά στη Γη», δήλωσε ο Πολ Χόντας (Paul Chodas), διευθυντής του Κέντρου για τις μελέτες αστεροειδών της NASA.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε στο CNNi ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβουν καθώς ο Φλόρενς δεν αποτελεί άμεση απειλή, «σίγουρα όχι για τους επόμενους αιώνες και πιθανότατα και για τις επόμενες χιλιετίες». Ο ίδιος σημειώνει ότι:

Είναι πιθανό αυτός ο αστεροειδής να απειλήσει τον πλανήτη μας στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά για την ώρα είναι απίθανο.

Σημαντική στιγμή για την επιστήμη

Η πορεία του Φλόρενς και το πέρασμά του από τον πλανήτη μας είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους ερευνητές να μελετήσουν τον αστεροειδή και να συγκεντρώσουν πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες στο μέλλον, όταν και εάν αυτός αποτελέσει απειλή για τη Γη.

Ο Χόντας αναφέρει ότι οι ερευνητές θα καταγράψουν την πορεία του και θα μάθουν περισσότερα για την σύνθεση, το σχήμα την επιφάνεια, την ταχύτητα με την οποία κινείται αλλά και εάν διαθέτει δικό του δορυφόρο.

Πώς μπορείτε να δείτε τον αστεροειδή

Εάν έχετε τηλεσκόπιο, μπορείτε να δείτε (εδώ) κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την ακριβή τοποθεσία του.

Εάν δεν διαθέτετε τηλεσκόπιο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του (εδώ) μέσω Εικονικού Τηλεσκοπίου.

Σημειώνεται πως ο αστεροειδής Φλόρενς ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 1981 από επιστήμονες στην Αυστραλία και πήρε το όνομά του από την Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Είναι η πρώτη φορά από το 1890 που ο διαστημικός βράχος περνάει τόσο κοντά από τη Γη, ενώ αντίστοιχο κοντινό ταξίδι θα υπάρξει ξανά μετά το 2500, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από: A nearly 3-mile-wide asteroid will make a (relatively) close call with Earth on Friday

By Doug Criss and Amanda Barnett, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ