ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ για τον αρχηγό του ISIS: «Θα προσπαθήσουμε να τον σκοτώσουμε»

ΗΠΑ για τον αρχηγό του ISIS: «Θα προσπαθήσουμε να τον σκοτώσουμε»
REUTERS/Social Media Website

Για έξι και πλέον χρόνια ο αυτοαποκαλούμενος «χαλίφης» του "ισλαμικού κράτους", Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είναι ένα πρόσωπο -φάντασμα. Δεν εμφανίζεται δημόσια ενώ από καιρού εις καιρόν υπάρχουν αναφορές που τον θέλουν νεκρό δίχως, όμως, στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται. Θρυλείται εδώ και καιρό ότι μετακινείται ανάμεσα στα κρησφύγετά του που βρίσκονται στην έρημο. «Τον ψάχνουμε καθημερινά. Δεν νομίζω ότι είναι νεκρός», αναφέρει ο Aμερικανός υποστράτηγος του συνασπισμού που μάχεται τον ISIS σε Συρία και Ιράκ, Στέφεν Τάουνσεντ, ενισχύοντας την πεποίθηση που τον θέλει ακόμη ζωντανό. 

Την Πέμπτη, ο ISIS έχασε ένα από τα τρία τελευταία προπύργιά του στο Ιράκ, και συγκεκριμένα την πόλη Ταλ Αφάρ κοντά στη Μοσούλη, με τις ιρακινές δυνάμεις να έχουν επιτύχει μετά από αυτή τους τη νίκη την ανακατάληψη ολόκληρης της επαρχίας Νινευή. Με αφορμή αυτό, ο Τάουνσεντ δήλωσε -όπως γράφει ο Guardian- ότι οι δυνάμεις του επικεντρώνονται πλέον στον εντοπισμό του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Αν και παραδέχεται ότι δεν έχει καμία ένδειξη για το πού μπορεί να βρίσκεται ο αρχηγός του Ντάες (σσ. αραβικό ακρωνύμιο του ISIS), πιστεύει ότι έχει βρει καταφύγιο στην κοιλάδα του Ευφράτη -ανάμεσα σε Συρία και Ιράκ- καθώς οι τζιχαντιστές φεύγουν άρον-άρον από τα πάλαι ποτέ οχυρά τους σε Μουσούλη, Ράκα και Ταλ Αφάρ και κατευθύνονται προς αυτό το σημείο.

«Η τελευταία στάση των μαχητών του ISIS είναι ανάμεσα στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη», δήλωσε ο Aμερικανός υποστράτηγος σημειώνοντας:

Capture copy

Όταν τον βρούμε, νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα επιχειρήσουμε είναι να τον σκοτώσουμε. Δεν νομίζω ότι αξίζει να επιχειρήσουμε να τον αιχμαλωτίσουμε.

Σημειώνεται πως πριν περίπου δύο μήνες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι εξετάζει πληροφορίες που αναφέρουν ότι αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στη Ράκα στα τέλη του Μαΐου. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση για το αν σκοτώθηκε ή όχι.

«Δεν έχω καμία απτή απόδειξη ότι είναι νεκρός», λέει ο Τάουνσεντ.

Μετά την ανακατάληψη της Ταλ Αφάρ, η οποία αριθμούσε 200.000 κατοίκους πριν την καταλάβουν οι τζιχαντιστές, το "ισλαμικό κράτος" δεν κατέχει πλέον παρά δύο ζώνες, μεταδίδει το Reuters: την Χαουίγια, σχεδόν 300 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, και τρεις πόλεις στη δυτική έρημο στα σύνορα με τη Συρία, τις αλ-Κάιμ, Ράουα και Άνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ