ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Το πρώτο μήνυμα του προέδρου μετά την «ιστορική» ακύρωση της εκλογής του

Κένυα: Το πρώτο μήνυμα του προέδρου μετά την «ιστορική» ακύρωση της εκλογής του
REUTERS/Thomas Mukoya

Παρότι διαφωνεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κένυα να ακυρώσει τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα επεσήμανε πως την σέβεται και κάλεσε τους πολίτες του να πράξουν το ίδιο πράγμα.

«Το δικαστήριο έλαβε την απόφασή του. Τη σεβόμαστε. Δεν συμφωνούμε μ' αυτή. Και πάλι, λέω ειρήνη ... ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη», δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του. «Αυτή είναι η φύση της δημοκρατίας».

Νωρίτερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα είχε χαιρετίσει την «ιστορική» απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τον κενυατικό λαό και κατ' επέκτασιν για τους λαούς της αφρικανικής ηπείρου», πρόσθεσε ο Οντίνγκα, υπογραμμίζοντας πως η ακύρωση μιας προεδρικής εκλογής από ένα δικαστήριο είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ήπειρο. Ο Οντίνγκα πρόσθεσε πως δεν έχει «πλέον εμπιστοσύνη» στη σημερινή Εκλογική Επιτροπή και πως μια νέα ομάδα θα πρέπει να διεξαγάγει τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

2017 09 01T102134Z 1089604421 RC15B03D1A80 RTRMADP 3 KENYA ELECTION COURT

(Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης/REUTERS/Joseph Okanga)

Αργότερα ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε πως θα προχωρήσει σε αλλαγές προσωπικού και θα ασκήσει δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε μέλους της επιτροπής συμμετείχε σε εσκεμμένη νοθεία της ψηφοφορίας.

«Για να προστατευθεί η ακεραιότητα της κυρίαρχης βούλησης του λαού, η επιτροπή σκοπεύει να προχωρήσει σε εσωτερικές αλλαγές προσωπικού», δήλωσε ο Ουαφούλα Τσεμπουκάτι, ο οποίος πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν παραιτείται.

Το Χρηματιστήριο της Κένυας διέκοψε τη συνεδρίασή του αφού οι μετοχές σημείωσαν κάθετη πτώση μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι συναλλαγές στη συνέχεια επαναλήφθηκαν. Το Γαλλικό Πρακτορείο χαρακτηρίζει επίσης «ιστορικής εμβέλειας» τη δικαστική απόφαση.

2017 09 01T130220Z 1490179857 RC1A91F15D00 RTRMADP 3 KENYA ELECTION COURT

(REUTERS/Thomas Mukoya)

«Στο ερώτημα αν παρανομίες και παρατυπίες επηρέασαν την ακεραιότητα της εκλογής, το Δικαστήριο είναι της γνώμης ότι αυτό συνέβη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ντέιβιντ Μαράγκα.

Η προεδρική εκλογή «δεν διεξήχθη σύμφωνα με το Σύνταγμα» και το αποτέλεσμα είναι συνεπώς «άκυρο και μηδέποτε υπήρξαν», πρόσθεσε δίνοντας εντολή στην Εκλογική Επιτροπή (IEBC) να οργανώσει μια νέα ψηφοφορία μέσα σε προθεσμία 60 ημέρων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Είναι η πρώτη φορά στην Αφρική που ένα ανώτατο δικαστήριο ακυρώνει το αποτέλεσμα μιας προεδρικής εκλογής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κενυατικής αντιπολίτευσης. Αυτή η θεαματική και απροσδόκητη απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία, καθώς δύο δικαστές επί συνόλου επτά - από τους οποίους ένας απουσίαζε λόγω ασθενείας - εξέφρασαν διαφωνούσα άποψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ