ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ξεκινά στη Χαουίτζα

Ιράκ: Η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ξεκινά στη Χαουίτζα
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολεμούν στο πλευρό τους θα αρχίσουν σύντομα τη μάχη για να αποσπάσουν τη Χαουίτζα, βόρεια της Βαγδάτης, από το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη της Ταλ Αφάρ, ενός από τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών στη χώρα.

Αφού εκδιώχθηκαν από την Ταλ Αφάρ, στο βόρειο Ιράκ, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους δεν ελέγχουν πλέον παρά τη Χαουίτζα και την περιοχή γύρω από αυτήν, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, καθώς και τρεις πόλεις στην έρημο, στα σύνορα με τη Συρία. Οι ιρακινές αρχές μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει τη διαταγή να αρχίσουν επιχειρήσεις για να ανακτηθούν.

«Αφού η αποστολή στην Ταλ Αφάρ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τα στρατεύματα κατευθύνονται προς τη Χαουίτζα», στην επαρχία του Κιρκούκ - μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, την οποία διεκδικούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης και το ιρακινό Κουρδιστάν - σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης.

Ο Άχμεντ αλ Ασάντι, εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών μονάδων Χασντ αλ Σαάμπι, στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η επιχείρηση για να απελευθερωθεί η Χαουίτζα θα αρχίσει σίγουρα μερικές ημέρες μετά το Έιντ αλ Άντχα», τη μεγάλη γιορτή του Ισλάμ που για τους σιίτες αρχίζει σήμερα Σάββατο και διαρκεί τέσσερις ημέρες.

Εν όψει της επιχείρησης, «ερρίφθησαν εκατομμύρια φυλλάδια στη Χαουίτζα για να ενημερωθούν οι κάτοικοί της ότι σύντομα θα έχουν τελειώσει με τις τρομοκρατικές συμμορίες του ΙΚ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης, καθώς και εκκλήσεις προς τους τζιχαντιστές «να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα».

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να «απομακρυνθούν από σημεία συγκέντρωσης τζιχαντιστών καθώς μπορεί να γίνουν στόχος αεροσκαφών» της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράκ και των κρατών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η περιοχή που θέλουν να ανακτήσουν οι ιρακινές δυνάμεις έχει έκταση «9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ