ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή στη Γη για την ρεκορντγούμαν της NASA

Επιστροφή στη Γη για την ρεκορντγούμαν της NASA
REUTERS/ The International Space Station (ISS)

Η αστροναύτης της NASA Peggy Whitson επέστρεψε στη Γη το Σάββατο αφού συμπλήρωσε συνολικά 665 ημέρες σε τροχιά. Ένα αριθμός ρεκόρ για τις ΗΠΑ.

Η 57χρονη Whitson, ολοκλήρωσε μια παρατεταμένη παραμονή άνω των εννέα μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ένα ερευνητικό εργαστήριο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πετά 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη!

Κατά τη διάρκεια της τρίτης αποστολής της, η Whitson πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της σε πειράματα, συμπεριλαμβανομένων των μελετών του καρκινικού ιστού των πνευμόνων και των οστικών κυττάρων. Επίσης, ολοκλήρωσε τέσσερις διαστημικούς περιπάτους, προσθέτοντάς τους στους έξι προηγούμενους... και έσπασε το ρεκόρ! Έγινε η γυναίκα με τους περισσότερους περιπάτους στο διάστημα.

Δύο συνεργάτες που ξεκίνησαν με την Whitson τον Νοέμβριο επέστρεψαν στη Γη πριν από τρεις μήνες, ενώ εκείνη έμεινε πίσω για να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία όταν αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Whitson επέστρεψε στη Γη με τον Jack Fischer και τον ελληνικής καταγωγής Ρώσο κοσμοναύτη Fyodor Yurchikhin, ο οποίος βρισκόταν στον σταθμό από τον Ιούνιο.

Η ρωσική κάψουλα Soyuz πλησίασε στο Καζακστάν στις 9:21 μ.μ. EDT Σάββατο.

«Ανυπομονώ να δω τους φίλους και την οικογένειά μου», δήλωσε η Whitson «Αυτό όμως που μου έλειψε περισσότερο, αυτό που σκεφτόμουν όλη την ώρα, ήταν το φαγητό. Και συγκεκριμένα κάποια λαχανικά που έχω επιθυμήσει».

Η Whitson έσπασε το αμερικανικό ρεκόρ των 534 ημερών στο διάστημα. Μόνο επτά Ρώσοι άνδρες έχουν καταγράψει περισσότερο χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του Gennady Padalka, που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με 878 ημέρες σε τροχιά.

Η Whitson, που μεγάλωσε σε αγρόκτημα στην Αϊόβα, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από το πρόγραμμα Apollo των Η.Π.Α. που προσγειώθηκε στο φεγγάρι και μόλις οι πρώτες γυναίκες μπόρεσαν να γίνουν αστροναύτες επεδίωξε την ένταξή της.

Η Whitson, η οποία έγινε αστροναύτης το 1996, είναι η πρώτη γυναίκα που διοικεί τον διαστημικό σταθμό και επίσης η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Σώματος Αστροναυτών της NASA.

«Η δική μου ανταμοιβή είναι να μοιραστώ τις γνώσεις που έλαβα από αυτό το ταξίδι με την ελπίδα ότι οι νέοι άνθρωποι θα τις χρησιμοποιήσουν και θα διεκδικήσουν τις δικές τους ευκαιρίες και τα δικά τους ρεκόρ» είπε η Whitson!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ