ΚΟΣΜΟΣ

Πενήντα Νομπελίστες αποκαλύπτουν τους 11 παράγοντες που απειλούν την ανθρωπότητα

Πενήντα Νομπελίστες αποκαλύπτουν τους 11 παράγοντες που απειλούν την ανθρωπότητα
REUTERS/Jason Reed

Πενήντα κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ συμμετείχαν σε έρευνα του Times Higher Education για την ανάδειξη των μεγαλύτερων απειλών για το ανθρώπινο είδος. Η τελική λίστα περιλαμβάνει έντεκα παράγοντες που ίσως αλλάξουν την ιστορία της ανθρωπότητας.

Χημικοί, φυσικοί, εκπρόσωποι του χώρου της ιατρικής και της οικονομίας, όλοι κάτοχοι του Νόμπελ, απάντησαν στο ερώτημα για το ποιες θεωρούν πως είναι οι μεγαλύτερες απειλές για το ανθρώπινο είδος και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

1. Αύξηση πληθυσμού ή περιβαλλοντική υποβάθμιση

Έως το 2050 ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να έχει φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια άτομα, ενώ πενήντα χρόνια αργότερα θα είναι 11,2 δισεκατομμύρια. Ο τεράστιος αυτός αριθμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο περιβάλλον.

2. Πυρηνικός πόλεμος

Οι Νομπελίστες που μίλησαν για τους κινδύνους του πυρηνικού πολέμου έθεσαν τις ΗΠΑ και την Ρωσία ως τις πρωταγωνίστριες του σεναρίου χρήσης των καταστροφικών αυτών όπλων, κάτι που θα έχει τρομερές συνέπειες. Όμως και η Βόρεια Κορέα αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της έρευνας.

3. Μολυσματική ασθένεια ή αντοχή στα φάρμακα

Μία μολυσματική ασθένεια θα μπορούσε να εξαλείψει τεράστιο μέρος της ανθρωπότητας, όπως έκανε και η πανώλη κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα, που σκότωσε μεταξύ 30 – 60% του πληθυσμού της Ευρώπης. Δεν αποκλείεται και οι ήδη υπάρχουσες ασθένειες να καθιστούν ανθεκτικές στις θεραπείες τους.

4. Εγωισμός, ατιμία και απώλεια της ανθρωπιάς

Ο εγωισμός θα μπορούσε να ωθήσει τους κατοίκους της Γης να σταματήσουν να φροντίζουν τους συνανθρώπους τους, κάτι που θα οδηγούσε σε μαζικούς θανάτους.

5. Ντόναλντ Τραμπ και ανίδεοι ηγέτες

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι αρεστή προσωπικότητα στους κύκλους των επιστημόνων λόγω της στάσης του στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αν αυτός και άλλοι ηγέτες συνεχίζουν να αγνοούν τέτοια θέματα η μοίρα της ανθρωπότητας είναι σκοτεινή.

6. Τεχνητή νοημοσύνη

Τα σενάρια των ταινιών μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και τα ρομπότ να στραφούν κατά των δημιουργών τους. Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι ανάμεσα σε όσους έχουν μιλήσει για μία τέτοια πιθανότητα.

7. Ανισότητα

Η είσοδος της ρομποτικής στον εργασιακό τομέα μπορεί να οδηγήσει σε χάος καθώς οι φτωχοί χάνουν τις δουλειές τους και γίνονται ολοένα και φτωχότεροι, ενώ οι πλούσιοι κερδίζουν όλο και περισσότερα.

8. Φονταμενταλισμός ή τρομοκρατία

Ο ISIS είναι η απειλή του σήμερα. Αν οι τρομοκράτες καταφέρουν να αποκτήσουν βιολογικά ή πυρηνικά όπλα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν.

9. Άγνοια και παραμόρφωση της αλήθειας

Οι ψευδείς ειδήσεις καταλαμβάνουν σταδιακά το διαδίκτυο διαμορφώνοντας μία νέα πραγματικότητα για την πραγματικότητα.

10. Ναρκωτικά

Στην δέκατη θέση ισοψήφησαν δύο επιλογές. Τα ναρκωτικά είναι η πρώτη. Ολοένα και πιο ισχυρές ουσίες κυκλοφορούν στην κοινωνία. Στο μέλλον μπορεί να υπάρξει κάποιο ναρκωτικό που να μετατρέψει την ανθρωπότητα σε... ζόμπι.

10. Social Media

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ γνωρίζει πολλές προσωπικές λεπτομέρειες για τους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως αποφασίσει να τις χρησιμοποιήσει για σκοτεινούς σκοπούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ