ΚΟΣΜΟΣ

Με τον Χίτλερ παρομοιάζει ξανά την Μέρκελ ο τουρκικός Τύπος

Με τον Χίτλερ παρομοιάζει ξανά την Μέρκελ ο τουρκικός Τύπος
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, με φόντο τόσο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, όσο και τις συλλήψεις γερμανών πολιτών στην Τουρκία «αποτυπώνει» στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Aksam, η οποία παρομοιάζει την Άγκελα Μέρκελ με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας «χτύπησε κόκκινο», μετά και την τοποθέτηση της Άγκελα Μέρκελ στο ντιμπεϊτ με τον Μάρτιν Σουλτς, αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέρκελ, που διεκδικεί την επανεκλογή της στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές, ζήτησε τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ και ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς δεσμεύθηκε να σταματήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, αν εκλεγεί καγκελάριος.

Με τις γερμανικές θέσεις συντάχθηκε και η Κομισιόν, με εκπρόσωπό της να σημειώνει πως οι ενέργειες των τουρκικών Αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής "οικογένειας".

Έτσι η τουρκική εφημερίδα Aksam κυκλοφόρησε την Τρίτη με την Άγκελα Μέρκελ στο πρωτοσέλιδό της, παρομοιάζοντάς την με τον Αδόλφο Χίτλερ. «Τα κατάλοιπα του Χίτλερ» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που συνοδεύει το θέμα της με τη σβάστικα και μια φωτογραφία της Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας έχει τοποθετηθεί το όνομά της με τέτοιο τρόπο που να παραπέμπει στο μουστάκι του Αδόλφου Χίτλερ.

Η εφημερίδα βάλλει και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως «παραδόθηκε στη Γερμανία».

Σημειώνεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν κρίση τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τόσο τις συλλήψεις γερμανών πολιτών στην Τουρκία, με πιο πρόσφατες εκείνες δύο ανθρώπων που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων σε γερμανικό έδαφος, για το τουρκικό δημοψήφισμα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος μπαίνει στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η εφημερίδα Gunes, είχε κυκλοφορήσει με την Άγκελα Μέρκελ ως... Αδόλφο Χίτλερ στο πρωτοσέλιδό της.

«Χίτλερ στο γυναικείο», ήταν τότε ο τίτλος της εφημερίδας Günes, που κυκλοφόρησε με έναν αγκυλωτό σταυρό, τη φράση #FrauHitler αλλά και τη σημείωση «η άσχημη Θεία» δίπλα από την φωτογραφία της καγκελαρίου.

merkel

ΔΗΜΟΦΙΛΗ