ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η Siri της Apple έσωσε ένα κοριτσάκι από τις καταστροφικές πλημμύρες του τυφώνα Χάρβεϊ (vids)

Πώς η Siri της Apple έσωσε ένα κοριτσάκι από τις καταστροφικές πλημμύρες του τυφώνα Χάρβεϊ (vids)
H Τάιλερ Φρανκ

Αντιμέτωπη με τα απειλητικά νερά που έφερε ο τυφώνας Χάρβεϊ, υποφέροντας από πόνο και πυρετό, η 14χρονη Τάιλερ Φρανκ έψαχνε απεγνωσμένα τρόπους να καλέσει τις Αρχές για να σωθεί η ίδια και η οικογένειά της. Προσπάθησε να καλέσει την αστυνομία, όμως μάταια... Στη συνέχεια, έκανε μια απόπειρα να επικοινωνήσει με κάποιον μέσω του Facebook ή του Instagram όμως οι προσπάθειες ήταν άκαρπες. «Τότε σκέφτηκα ότι η Siri είναι αρκετά έξυπνη! Ας την ρωτήσω!», διηγήθηκε το παιδί.

Και πράγματι, η προσωπικός βοηθός της Apple αποδείχτηκε αρκετά έξυπνη και κάλεσε την ακτοφυλακή, σώζοντας την ίδια και την οικογένειά της, που επί δύο μέρες πάλευαν με την φονική καταιγίδα.

Η Τάιλερ έχει μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται δρεπανοκυτταρική αναιμία. Όταν ο τυφώνας Χάρβεϊ «χτύπησε» το Τέξας, το κορίτσι έπαθε κρίση και το οξυγόνο δεν μπορούσε να φτάσει σε μέρη του σώματός της. Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου του Τέξας, αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα τραύμα ή την έκθεση στο κρύο. Η 14χρονη υπέστη και τα δύο.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Αυγούστου, η Τάιλερ, η μητέρα της και τρεις από τους αδελφούς της ξύπνησαν μέσα στα νερά. Μετά από αρκετή προσπάθεια, η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στην σκεπή του σπιτιού.

Μην έχοντας πολλές επιλογές η νεαρή σκέφτηκε να ζητήσει από την Siri να την συνδέσει με το λιμενικό σώμα. Έδωσε την τοποθεσία τους και εξήγησε στον άνδρα του τηλεφωνικού κέντρου πως ήταν άρρωστη και φοβόταν για τη ζωή της. Το απόγευμα, στο σημείο έφτασε ένα διασωστικό ελικόπτερο. Η μητέρα της, Ταμέκο Φρανκ κατέγραψε την σκηνή, μεταδίδοντας live στο Facebook.

Ένας από τους διασώστες κατέβηκε από το ελικόπτερο και μίλησε μαζί της, ρωτώντας αν ήταν κάποιος άρρωστος. Η Τάιλερ εκείνη την ώρα ψηνόταν στον πυρετό, ωστόσο όπως είπε η μητέρα της στο CNNi, ο διασώστης της είπε πως είχαν προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι και πως θα ερχόντουσαν αργότερα, αφήνοντάς τους εκεί. Η 14χρονη απελπίστηκε και στεναχωρήθηκε ωστόσο ξανακάλεσε στον αριθμό που της είχε δώσει η Siri. Την επόμενη ημέρα, ένα δεύτερο ελικόπτερο έφτασε και διέσωσε την οικογένεια.

Η Τάιλερ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Τέξας. Όσοι άκουσαν την περιπέτειά τους θαύμασαν την γενναιότητα της. Η ίδια πήρε εξιτίριο την Παρασκευή και μένει προσωρινά με την μητέρα της και τα τέσσερα αδέλφια της (ο τέταρτος αδελφός δεν ήταν στο σπίτι όταν χτύπησε η καταιγίδα) σε ένα ξενοδοχείο στο Χιούστον.

Δεν έχουν πλέον σπίτι και τα ρούχα που φορούν τους τα έχουν χαρίσει. «Το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας, όλα έχουν χαθεί», λέει η μητέρα της οικογένειας, σημειώνοντας: «Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Με πληροφορίες από: Siri saves sick girl from Harvey floodwaters

By Elizabeth Cohen and John Bonifield, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ