ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι η «ροζ κυρία» που ανακοινώνει τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας (pics&vids)

Ποια είναι η «ροζ κυρία» που ανακοινώνει τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας (pics&vids)
WIKIPEDIA

Είναι η πλέον πασίγνωστη φυσιογνωμία της Βόρειας Κορέας: η αποκαλούμενη και «ροζ κυρία». Με μεγάλο ενθουσιασμό και φωνή σχεδόν τραγουδιστή που δεν έκρυβε τη χαρά της, ανακοίνωσε περήφανα την είδηση ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή, η οποία στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία».

Η ευθύνη για την ανακοίνωση αυτής της τόσο βαρυσήμαντης είδησης για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, ήταν αναπόφευκτο ότι θα έπεφτε στη Ri Chun-hee, τη βετεράνο παρουσιάστρια ειδήσεων, η οποία είναι και η αγαπημένη του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία, η 74χρονη είναι επιφορτισμένη να ανακοινώνει σχεδόν αποκλειστικά όλες τις εξελίξεις σχετικά με κάθε νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί η Β. Κορέα.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που έχει γίνει γνωστή στη Δύση και έχει χαρακτηριστεί ως η μαντατοφόρος κακών ειδήσεων που πυροδοτούν αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη.

ri chun 2

Πηγή: REUTERS/Chosun Magazine/Handout

Ποια είναι, όμως, η παρουσιάστρια;

Η Ri γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στην επαρχία Gangwon στην κεντρική Κορέα κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής.

Σπούδασε τέχνες του θεάματος στο Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου της Πιονγκγιάνγκ, προτού την επιλέξει για εκπρόσωπο το Εργατικό Κόμμα της Κορέας.

Έγινε κεντρική παρουσιάστρια στην KCTV (τον μοναδικό επίσημο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας) το 1974, μόλις τρία χρόνια αφότου εντάχθηκε στο δυναμικό του και έχει "επιβιώσει" αρκετών εκκαθαρίσεων και υποβιβασμών σε αυτόν.

Έκτοτε έχει παρουσιάσει όλες τις επίσημες επισκέψεις των Βορειοκορεατών ηγετών, από τα χωράφια μέχρι και τις επιθεωρήσεις τους σε στρατιωτικές βάσεις.

Ri Chun hee 2

Πηγή: REUTERS/Toru Hanai

Η Ri είχε ξεσπάσει σε λυγμούς καθώς ανακοίνωνε τον θάνατο του Kim II-sung το 1994, γνωστού και ως «πατέρα του έθνους». Το ίδιο και το 2011, όταν ανακοίνωσε τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Παραιτήθηκε επίσημα το 2012, ωστόσο επέστρεψε στις τηλεοπτικές οθόνες, προκειμένου να μεταδώσει ορισμένες από τις σημαντικότερες εξελίξεις, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Κιμ Γινογκ Ουν.

ri chun

Πηγή: Reuters/Chosun Magazine/Handout

Ο ενθουσιώδης τρόπος με τον οποίο μεταδίδει τις ειδήσεις για τα «κατορθώματα» του Κιμ, λέγεται ότι είναι ο λόγος που η Ri -γνωστή και ως «ροζ κυρία» εξαιτίας των στιλιστικών επιλογών της- κέρδισε τον θαυμασμό του νεαρού ηγέτη.

Το κρατικό περιοδικό Chosun Monthly, έχει γράψει για εκείνη ότι η φωνή της αγγίζει τους τηλεθεατές και ότι οι ανακοινώσεις της κάνει τους εχθρούς «να τρέμουν από το φόβο».

Όταν δεν εμφανίζεται στην τηλεόραση, περνάει το χρόνο της εκπαιδεύοντας επίδοξους παρουσιαστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ