ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: διευρύνουν το προβάδισμά τους οι Χριστιανοδημοκράτες ενόψει των εκλογών

Γερμανία: διευρύνουν το προβάδισμά τους οι Χριστιανοδημοκράτες ενόψει των εκλογών
Reuters

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγγελα Μέρκελ διεύρυναν το προβάδισμά τους έναντι των Σοσιαλδημοκρατών μετά το ντιμπέιτ της περασμένης Κυριακής, στο οποίο η καγκελάριος εμφανίστηκε πιο "πειστική και αξιόπιστη" σε σύγκριση με τον αντίπαλό της στις επικείμενες εκλογές, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap για το τηλεοπτικό κανάλι ARD δείχνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές παραμένουν σταθερά στο 37%, όμως το SPD έχασε δύο μονάδες και έπεσε στο 21%, το χαμηλότερο ποσοστό του από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η δημοσκόπηση, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διενεργήθηκε μεταξύ 4-6 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.503 ψηφοφόρων, που σημαίνει ότι ήταν η πρώτη που έγινε μετά το ντιμπέιτ της Κυριακής.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει τρίτη δύναμη με ποσοστό 11%. Η ριζοσπαστική Αριστερά ακολουθεί με 10%, με άνοδο μίας μονάδας.

Αυξημένο κατά μία μονάδα, στο 9%, είναι επίσης το ποσοστό του φιλελεύθερου κόμματος FDP ενώ οι Πράσινοι διατηρούν το ποσοστό τους, στο 8%.

Σύμφωνα με αυτά τα ποσοστά, η AfD και το FDP θα μπουν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αφού ξεπερνούν το όριο του 5%.

Λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου, μετά τις εκλογές θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί άλλος βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός πέραν από αυτόν των συντηρητικών με το SPD.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ