ΚΟΣΜΟΣ

Ο γαλλικός Τύπος «αποθεώνει» τον Μακρόν για την ομιλία του στην Πνύκα

Ο γαλλικός Τύπος «αποθεώνει» τον Μακρόν για την ομιλία του στην Πνύκα
REUTERS/ ALKIS KONSTANTINIDIS

Η εικόνα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκφωνεί τον λόγο του στο λόφο της Πνύκας με φόντο την φωτισμένη Ακρόπολη, από όπου εξέφρασε το όραμά του για τη νέα Ευρώπη, δεσπόζει σε όλα τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου. Τα γαλλικά ΜΜΕ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον συμβολισμό της επιλογής του χώρου, εκεί «που γεννήθηκε η ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Le Figaro

«Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επανιδρύσει την Ευρώπη», γράφει η Le Figaro.

«Στον χειρισμό των συμβόλων, ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει μερικές φορές την εντύπωση ότι υπερβάλλει. Αλλά την Πέμπτη, στην Ελλάδα, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του από την στιγμή που εξελέγη, τα έδωσε όλα για να αναλύσει την φιλοδοξία του «να ξαναβρούμε τον πολιτικό ηρωισμό» και την επιθυμία του «να ξαναβρούμε την έννοια της ιστορικής αφήγησης», συνεχίζει.

Στο ίδιο άρθρο, η εφημερίδα αναφέρεται στους στόχους του για την Ευρώπη, που ο Μακρόν ακροθιγώς προέβαλε από την Ελλάδα, «στις "δημοκρατικές συμβάσεις" εκείνες, των οποίων ο στόχος θα ήταν να εμπλέξουν τους λαούς σε διάλογο όχι πάνω σε θέματα κλειστά, ή προδιαγεγραμμένα από τους τεχνοκράτες, αλλά πάνω στις κύριες ανησυχίες τους, προκειμένου να τεθούν οι προτεραιότητες "για την ερχόμενη πενταετία", τόνισε ο Μακρόν ενώ έδυε ο ήλιος πάνω από την Ακρόπολη, επικαλούμενος πλείστες φορές τον Περικλή».

«Για τις λεπτομέρειες σχετικά με την ανοικοδόμηση της ζώνης του Ευρώ, ο Μακρόν ωστόσο δεν ήταν αρκετά σαφής, αρκούμενος να καλέσει τους εταίρους του να τολμήσουν τη θέσπιση ενός κοινού προϋπολογισμού κι ενός κοινού υπουργού Οικονομικών των 27. Στα θέματα αυτά τα εμπόδια είναι πολλαπλά, όπως επίσης πολλοί είναι και οι αντίπαλοί του. Δεν είναι βέβαιο πως οι δυσκίνητες ευρωπαϊκές διαδικασίες θα υποχωρήσουν μπροστά στον "πολιτικό ηρωισμό". Ο Μακρόν περαίωσε την ομιλία του ωσάν να σκόρπιζε χρυσόσκονη: "αυτό που όλοι ελπίσουμε βρίσκεται στα χέρια μας. Ας το επιθυμήσουμε μαζί για εμάς και για τα παιδιά μας και θα το πετύχουμε"».

Liberation

«Ο Ευρωπαίος Μακρόν βάζει τον πρώτο του λίθο στην Αθήνα», γράφει η Liberation.

«Φυσικά, ο πρόεδρος θα μπορούσε να είχε αρκεστεί να πάρει το λόγο ενώπιον της ελληνικής Βουλής, όπως το έκαναν πριν από αυτόν οι προκάτοχοί του, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί», επισημαίνει η εφημερίδα. «Αλλά για το ‘μήνυμα εμπιστοσύνης’ που επιθυμεί να στείλει στους λαούς της Ευρώπης, έπρεπε να βρεθεί κάτι άλλο’, εξηγεί το περιβάλλον του. Η Πνύκα, η καρδιά του λίκνου της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού... Το σκηνικό προαναγγέλλεται λαμπρό», συνεχίζει.

pnika

Πηγή: Reuters/ ALKIS KONSTANTINIDIS

Le Parisien

«Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επανεκκινήσει την Ευρώπη», γράφει και η εφημερίδα Le Parisien.

«Ενα drone εμφανίζεται στον ουρανό, ο ήχος του σχεδόν σκεπάζει τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που ανεβαίνει στο βήμα. Η σκηνή που απαθανατίζει αυτή η ιπτάμενη κάμερα είναι πρωτοφανής, είναι η αποθέωση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Η γαλλική προεδρία είχε υποσχεθεί μια «δυνατή στιγμή», εξαιρετικά συμβολική στην Αθήνα. Και κράτησε την υπόσχεσή της, η σκηνοθεσία ήταν καλά δουλεμένη. Μια σειρά από δέντρα ελιάς βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο. Το βήμα είναι ακουμπισμένο στην Πνύκα, στο σημείο που γεννήθηκε η δημοκρατία στην αρχαιότητα. Δεκάδες νέοι Έλληνες βρίσκονται στο σημείο που θα μιλήσει ο Γάλλος πρόεδρος. Το υποβλητικό πλαίσιο που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να μιλήσει και να ζητήσει την αναγέννηση της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

«Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα» λέει εν είδει προλόγου ο Γάλλος πρόεδρος: οι ρίζες της Ευρώπης σε αυτό το λίκνο της δημοκρατίας, στην καρδιά μιας χώρας που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους αλλά βρίσκεται στο δρόμο της ανάρρωσης».

pnika 2

Πηγή: Reuters/ ALKIS KONSTANTINIDIS

Le Monde

Στην Αθήνα ο Μακρόν κάλεσε να ξαναβρούμε το «αλάτι» και την «έννοια» του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους, γράφει η Le Monde

«Τα τζιτζίκια σώπασαν αλλά η μυρωδιά των πεύκων παραμένει έντονη. Η νύχτα πέφτει γλυκά, σκεπάζοντας τον δασώδη λόφο της Πνύκας, απέναντι από την φωτισμένη Ακρόπολη. Ελαφρύς, ο άνεμος κάνει απαλά τα φύλλα στις ελιές να κινούνται, πίσω από το λευκό βήμα. Η εικόνα είναι όμορφη, θεαματική. Ο Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος σε αυτές τις ευκαιρίες δεν φοβάται να το παρακάνει- είχε φροντίσει την εικόνα, όπως έκανε και ο Αντρέ Μαλρό, ο οποίος είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο πριν από 60 χρόνια», γράφει, μαγεμένος και ο ανταποκριτής της Le Monde.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ