ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Πάνω από 200 μετανάστες στη Μαύρη Θάλασσα

Ρουμανία: Πάνω από 200 μετανάστες στη Μαύρη Θάλασσα
Φωτογραφία αρχείου-REUTERS/Hani Amara

Η ρουμανική ακτοφυλακή εντόπισε στη Μαύρη Θάλασσα δύο πλεούμενα που μετέφεραν πάνω από 200 μετανάστες, το ένα εκ των οποίων οδηγήθηκε συνοδεία ως το λιμάνι Μανγκάλια (νοτιοανατολικά) ενώ για το άλλο ανέλαβαν την ευθύνη οι τουρκικές αρχές, όπως ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή.

 

Το αλιευτικό για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη η ρουμανική ακτοφυλακή εντοπίστηκε χθες το πρωί ένα ναυτικό μίλι από τα θαλάσσια σύνορα Ρουμανίας-Βουλγαρίας κι από τις βουλγαρικές ακτές. Επέβαιναν σε αυτό 97 άνθρωποι που καταλάμβαναν «κάθε εκατοστό» του πλοίου: 40 άνδρες, 21 γυναίκες, 36 παιδιά. Δήλωσαν ότι «είναι Ιρανοί και Ιρακινοί», διευκρίνισε η ρουμανική αστυνομία.

Αυτό ήταν το τέταρτο πλεούμενο που μεταφέρει μετανάστες το οποίο αναχαίτισαν οι αρχές της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα από τα μέσα του Αυγούστου.

Οι αρχές άρχισαν έρευνα για την υπόθεση, προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση του πλοίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Κονστάντσας, η Γιονέλα Πάσατ.

Ένα άλλο «ύποπτο αλιευτικό σκάφος», το οποίο «κατευθυνόταν προς τα ρουμανικά χωρικά ύδατα» εντοπίστηκε το βράδυ της Παρασκευής καθώς μετέφερε «περίπου 120 πρόσωπα», σύμφωνα με τη ρουμάνικη αστυνομία.

Άνδρες της ρουμάνικης ακτοφυλακής το εμπόδισαν να συνεχίσει την πορεία του καθώς έφθαναν στην περιοχή τούρκοι ομόλογοί τους, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για το σκάφος και τους επιβαίνοντες σε αυτό.

Η Ρουμανία, η οποία δεν ανήκει στον Χώρο Σένγκεν, μέχρι τώρα γενικά παρέμενε αλώβητη από την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών στην ΕΕ.

Όμως το Βουκουρέστι φοβάται ότι η Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να μετατραπεί σε μια εναλλακτική οδό για τους παράτυπους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πλέον εγείρονται όλο και περισσότερα εμπόδια στη Μεσόγειο, όπως η απαγόρευση στις ΜΚΟ να περιπολούν με πλοία εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης για να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ