ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: ο έλεγχος των Κατεχομένων πάγια επιδίωξη της Τουρκίας

Αναστασιάδης: ο έλεγχος των Κατεχομένων πάγια επιδίωξη της Τουρκίας
REUTERS

Ο πλήρης έλεγχος της κατεχόμενης Κύπρου αποτελεί μεθοδευμένη και στοχευμένη πάγια επιδίωξη της Τουρκίας, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σχολιάζοντας πρόσφατα γεγονότα και εξελίξεις στα Κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτό δεν είναι φαινόμενο που παρατηρήθηκε μετά το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα τζαμιά δεν έχουν χτισθεί εν μία νυκτί.

Σημειώνεται, ότι στα Κατεχόμενα βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη για τον ιμάμη των Τουρκοκυπρίων, που κρατήθηκε και ανακρίθηκε πρόσφατα στην Τουρκία, την προσπάθεια απομάκρυνσης λεγόμενου «υπουργού» που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο του τουρκικού καθεστώτος, συνεχείς προσπάθειες ελέγχου της Παιδείας και την προσπάθεια εξισλαμισμού του πληθυσμού.

«Γι' αυτόν τον λόγο επιμένω πως η Κύπρος πρέπει να απεξαρτηθεί από όλα αυτά που αποτελούν βαρίδια και κωλύματα στην προσπάθεια οι Κύπριοι να είναι αφέντες στον τόπο τους», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι στη συνάντηση που θα έχει σε μερικές εβδομάδες στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, θα εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Γκουτέρες για ένα κανονικό κράτος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντησή με τον γγ και τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι η οποιαδήποτε συνάντηση πρέπει να έχει έναν στόχο. Κάτι τέτοιο, είπε, δεν μπορεί να γίνει για εντυπωσιασμό ή για επικοινωνιακούς λόγους. «Εάν οι ελληνοκυπριακές θέσεις βρουν ανταπόκριση στην τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε υπάρχει στο μέλλον η προοπτική» κατέληξε.

Ελπιδοφόρα η ανεύρεση φυσικού αερίου

Πολύ μεγάλες ελπίδες δημιουργεί το γεγονός ότι εντοπίσθηκαν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ίδια γεωλογικά και άλλα συστατικά που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι το κοίτασμα στο τεμάχιο Ονησίφορος είναι μικρό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως όχι μόνον δεν τίθεται θέμα απαισιοδοξίας.

«Έστω και αν ο συγκεκριμένος αποταμιευτήρας δεν είναι αρκούντως μεγάλος να ικανοποιήσει από μόνος του τις προϋποθέσεις εκμεταλλευσιμότητας, η ανεύρεσή του είναι σημαντική», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ενεργειακών εταιρειών, ο εντοπισμός των ίδιων συστατικών που δημιούργησαν και το Ζορ προκαλεί πολύ μεγάλες ελπίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ