ΚΟΣΜΟΣ

Στιβ Μπάνον: Χάσιμο χρόνου η έρευνα για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές

Στιβ Μπάνον: Χάσιμο χρόνου η έρευνα για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές
REUTERS/Joshua Roberts

"Χάσιμο χρόνου" χαρακτήρισε ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα στην έρευνα για την Ρωσία. Είναι χάσιμο χρόνου. Είναι μία ολοκληρωτική φάρσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάνον στην εκπομπή “60 Minutes”, του CBS.

Ερωτώμενος για το αν κατά την γνώμη του η Ρωσία προσπάθησε να καταστρέψει την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και να στρέψει την δυναμική των εκλογών υπέρ του Τραμπ, ο Μπάνον δήλωσε ότι έχει διαβάσει τις αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την Ρωσία.

«Και μου λέτε ότι οι αναφορές αυτές δεν υπονοούν ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εκλογές;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον Μπάνον να απαντά:

Δεν θα αποκάλυπτα ποτέ απόρρητα έγγραφα στην εκπομπή αυτή. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας πω ότι απέχουμε πολύ από το συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι είχαν κάποια επιρροή στις εκλογές. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ο πρόεδρος ασκεί κριτική στους Ρώσους όλη την ώρα. Γνωρίζει ότι οι Ρώσοι δεν είναι καλά παιδιά. Πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο πως θα τερματίσουμε τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Μπάνον υπερασπίζεται τον Τραμπ

Ο Μπάνον επιτέθηκε στους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας των προέδρων Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και Μπαράκ Ομπάμα που αποδοκίμασαν τον Τραμπ ως πρόεδρο.

2017 08 18T180613Z 1786364827 RC163C66FFC0 RTRMADP 3 USA TRUMP

REUTERS/Carlos Barria

«Για μία ακόμη φορά, το αφήγημα είναι θανάσιμα λανθασμένο», τόνισε ο Μπάνον προσθέτοντας ότι ήταν οι “διάνοιες” της κυβέρνησης Μπους που βοήθησαν να συσσωρευτεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, αλλά και να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Όπως είπε:

Αυτές ήταν οι διάνοιες της κυβέρνησης Μπους. Αισθάνομαι απέχθεια και συνολική περιφρόνηση γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Πρόκειται περί ηλιθίων και μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση, ενώ αμφισβητούν έναν καλό άνθρωπο, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πιεζόμενος με ερωτήσεις ν’ αποκαλύψει ονόματα, ο Μπάνον κατονόμασε αρκετά μέλη της ομάδας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του προέδρου Μπους. Μεταξύ αυτών, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, οι πρώην ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και Κοντολίζα Ράις, αλλά και ο πρώην σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Μπρεντ Σκόουκροφτ.

«Ευκαιρίας δοθείσης, οι άνθρωποι του Ομπάμα, περίπου το ίδιο», τόνισε. «Οι άνθρωποι της Κλίντον, περίπου το ίδιο. Είναι τρεις κυβερνήσεις».

Ο Μπάνον τόνισε ότι υποστηρίζει ακόμη τον Τραμπ, ενώ του άσκησε κριτική που πίστεψε ότι η αλλαγή “προσωπικοτήτων” θα επηρεάσει την υλοποίηση της ατζέντας του:

Νομίζω εάν υπάρχει κριτική ή μία παρατήρηση είναι ότι ο πρόεδρος εδώ και τώρα σκέπτεται -όπως και στην αρχή της διακυβέρνησης του- ότι το ζήτημα είναι οι προσωπικότητες των ανθρώπων ‘εάν μπορέσω ν’ αλλάξω την προσωπικότητα ενός ανθρώπου’ ‘εάν μπορέσω να τον πάρω με το μέρος μου,’ ‘θα μπορέσω να το κάνω.’ Ωστόσο, αυτή δεν είναι προσέγγιση κοινής λογικής.

«Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει και με το FBI, αλλά και με το υπουργείο των Εξωτερικών, αλλά και με το πως υλοποιείται η εξωτερική μας πολιτική», είπε ο Μπάνον. «Ωστόσο, πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου, ο πρόεδρος θα έχει μία καλύτερη αντίληψη ότι η πόλη (Ουάσινγκτον) είναι μία πόλη με υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ πρέπει να τους χειρίζεσαι ως τέτοιους κι όχι απλά ως προσωπικότητες» ανθρώπων, σχολίασε με νόημα ο ίδιος.

Ο Μπάνον απαλλάχθηκε των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο υπό το πλαίσιο γενικότερης αναδιοργάνωσης των υψηλόβαθμων στελεχών γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ.

Από τότε, έχει επιστρέψει στα καθήκοντα εκτελεστικής προεδρίας στην ηλεκτρονική σελίδα ειδήσεων Breitbart News, ενώ την θέση αυτή κατείχε πριν λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Η συνέντευξη αυτή που έδωσε χθες Κυριακή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την αποπομπή του μετά τις συνεντεύξεις που έδωσε τα πρώτα 24ωρα που ακολούθησαν.

Bannon: Russia investigation 'a waste of time'

By Daniella Diaz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ