ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με «μεγαλύτερη οδύνη» μετά τις κυρώσεις του ΣΑ του ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με «μεγαλύτερη οδύνη» μετά τις κυρώσεις του ΣΑ του ΟΗΕ
Reuters/KCNA

Στην επιθετική της ρητορική κατά των ΗΠΑ επιμένει η Πιονγιάνγκ μετά την όμοφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων στη χώρα. Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει την απόφαση και απειλεί πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έρθουν αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη οδύνη που έχουν αισθανθεί ποτέ». 

 

Ο πρεσβευτής της Πιονγιάνγκ, Χαν Τάε Σονγκ, μιλώντας στη Διάσκεψη της Γενεύης για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «το καθεστώς της Ουάσιγκτον πυροδότησε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σύγκρουση, έχει εμμονή να ανατρέψει την ανάπτυξη πυρηνικής δύναμης από την DPRK (Βόρεια Κορέα), η οποία έχει ήδη φθάσει στη φάση της ολοκλήρωσης».

«Ελπίζω ότι το καθεστώς θα ακούσει καθαρά το μήνυμα και θα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο», δήλωσε με τη σειρά του στο φόρουμ της Γενεύης ο Αμερικανός διαπραγματευτής για τον αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντς, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενίσχυσε τη Δευτέρα με ομόφωνη απόφασή του τις κυρώσεις, για την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα, στις 3 Σεπτεμβρίου, επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας και βάζοντας όριο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου.

2017 09 11T233807Z 1467486280 RC15B1DD8820 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA UN

REUTERS/Stephanie Keith

Η υιοθέτηση της απόφασης αυτής σηματοδοτεί την επιβολή του 8ου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ ενώ το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και πρόσθεσε ότι η Πιονγιάνγκ «δεν έχει ακόμη περάσει το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή».

Για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η απόφαση που υιοθετήθηκε είναι «ισχυρή», «ισορροπημένη» κι επιτρέπει στον ΟΗΕ να επιδείξει «ενότητα» και «αποφασιστικότητα». Η πρώτη εκδοχή του κειμένου τροποποιήθηκε από τις ΗΠΑ: ενώ αρχικά προέβλεπε απόλυτο εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου, τώρα τις περιορίζει στα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από 1ης Οκτωβρίου και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1ης Ιανουαρίου και για μια περίοδο 12 μηνών.

Αυτό σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας σηματοδοτεί μια μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ