ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος πρωθυπουργός: Η εργασιακή μεταρρύθμιση θα προχωρήσει παρά τις διαδηλώσεις

Γάλλος πρωθυπουργός: Η εργασιακή μεταρρύθμιση θα προχωρήσει παρά τις διαδηλώσεις
REUTERS/Charles Platiau

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη του τις διαδηλώσεις κατά του σχεδίου του για μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, αλλά δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Την Τρίτη, πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα πραγματοποιώντας, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, μια «πολύ ισχυρή» κοινωνική κινητοποίηση, την πρώτη της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, απέναντι σ' έναν πρόεδρο αποφασισμένο να εκπληρώσει αυτή την προεκλογική υπόσχεσή του.

GALLIA 2

REUTERS/Charles Platiau

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα το σχέδιό της για μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ανώτατου ορίου στις αποζημιώσεις μισθωτών για απολύσεις που θα κρίνονται άδικες, ενώ δίνει στις εταιρείες μεγαλύτερη ελευθερία προσλήψεων και απολύσεων.

Ο Φιλίπ είπε ότι ενώ λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις διαδηλώσεις, το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών έδειξε μια προθυμία των Γάλλων πολιτών να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις.

"Ακούω και δίνω προσοχή. Αλλά επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι όταν οι Γάλλοι ψηφίζουν έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Και οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσουμε είχαν ανακοινωθεί από τον πρόεδρο προεκλογικά", δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ