ΚΟΣΜΟΣ

Ο αστρονομικός μισθός του Λουΐς ντε Γκίντος αν διοριστεί αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Ο αστρονομικός μισθός του Λουΐς ντε Γκίντος αν διοριστεί αντιπρόεδρος της ΕΚΤ
Reuters

Οι πιθανότητες του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίντος να καταλάβει ένα μεγαλόπρεπο αξίωμα στην ΕΕ δεν εξαϋλώθηκαν μετά την αποτυχημένη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του Eurogroup, από την οποία αποχώρησε διότι δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη στήριξη.

Το όνομά του συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ εκείνων που προτείνονται για να καταλάβουν τη θέση του δεύτερου τη τάξει στην ηγεσία της παντοδύναμης ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, της οποίας το ΔΣ θα ανανεωθεί το 2019 όταν θα λήξει η οκταετής θητεία του σημερινού της προέδρου, του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τη θέση του Ντράγκι να διαδεχθεί ο σημερινός πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, διαπρύσιος εχθρός της νομισματικής ευελιξίας ιδίως απέναντι στις χώρες εκείνες που θεωρεί ότι δεν προωθούν επαρκώς την εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις. Όπως τονίζει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, η καγκελάριος έχει υπ’ όψη της για την αντιπροεδρία τον σημερινό Ισπανό υπουργό Οικονομικών, μία κίνηση που θα της επιτρέψει να καλύψει υπό την επιρροή της το νότιο τόξο της Ευρώπης, αλλά και να προσφέρει γόητρο στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, πιστό εκτελεστή της πολιτικής της λιτότητας, που προώθησε η Γερμανία στη διάρκεια της κρίσης.

Στην περίπτωση που επικρατήσει η επιλογή της Μέρκελ, ο ντε Γκίντος όχι μόνο θα αναρριχηθεί σε μία από τις πιο βαρυσήμαντες θέσεις της ΕΕ, αλλά και σε ένα από τα πιο καλά αμειβόμενα αξιώματα στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών—που βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.

Ο αστρονομικός μισθός...

Βάσει των σημερινών στοιχείων, ο τωρινός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Πορτογάλος Βίτορ Κονστάνσιο έλαβε το 2106 βασικό μισθό 334.080 ευρώ, που σε αυτόν θα πρέπει να προστεθούν τα διάφορα συμπληρωματικά επιδόματα που προβλέπονται από τον κανονισμό της Τράπεζας (επίδομα κατοικίας, εκπαιδευτικά βοηθήματα για τα παιδιά του, συνταξιοδοτικό πλάνο, ιατρική κάλυψη).

Αυτό σημαίνει πως ο ντε Γκίντος θα πολλαπλασιάσει επί πέντε τον σημερινό του μισθό, χωρίς να υπολογίζει κανείς και τις έκτακτες εκτός μισθού αμοιβές, που είναι επιπλέον αφορολόγητες. Καθώς η θητεία στην ΕΚΤ είναι οκταετής και ο ντε Γκίντος είναι ήδη 57 ετών, ο διορισμός του εκεί θα ισοδυναμεί με μία ‘χρυσή συνταξιοδότηση’, καθώς θα τον οδηγήσει στην ηλικία συνταξιοδότησης με πλεονεκτικά κριτήρια και συνθήκες.

Από μισθολογικής άποψης, η διαφορά της αμοιβής του προέδρου από εκείνην του αντιπροέδρου είναι αναλογικά ελάχιστη, αν και ο πρώτος επωφελείται από την επίσημη κατοικία, ιδιοκτησίας της ΕΚΤ, που αρμόζει στο αξίωμά του. Το 2016 ο βασικός μισθός του Ντράγκι έφτανε τα 389.760 ευρώ, μόλις 14% παραπάνω από του Κονστάνσιο, μολονότι ότι οι ευθύνες και η έκθεσή του στο προσκήνιο της δημοσιότητας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ λαμβάνουν το καθένα από 277.896 ευρώ ετησίως.

Σε σύγκριση με τους μισθούς που λαμβάνουν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι (78.967 ευρώ ετησίως), η αντιπρόεδρος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία (74.221) και ο ίδιος ο ντε Γκίντος (69.671), οι αμοιβές αυτές φαντάζουν αστρονομικές. Βέβαια και η αμοιβή του Ντράγκι υπολείπεται αυτής της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εισέπραξε 458.700 ευρώ το 2016, πλήρως απαλλαγμένα από φόρους και άλλες κρατήσεις. Και παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια της κρίσης αμφότεροι οι θεσμοί (ΕΚΤ και ΔΝΤ) επέβαλαν αιματηρές μειώσεις στους μισθούς και δημοσιονομικές θυσίες. Από την έναρξη της κρίσης, το 2οο7 εκτιμάται πως ο μισθός του προέδρου της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 13%, ενώ και η Λαγκάρντ απαίτησε αύξηση 11% των απολαβών της όταν διαδέχθηκε το 2011 τον Ντομνίκ Στρος-Καν στο τιμόνι του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ