ΚΟΣΜΟΣ

Πώς επηρέασαν οι σεισμοί τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Πώς επηρέασαν οι σεισμοί τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ήταν τυχαίες οι περιοχές που κατασκεύαζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα ιερά τους; Σε αυτή την ερώτηση έρχεται να απαντήσει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Plymouth, η οποία υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύαζαν σκόπιμα τα ιερά τους σε περιοχές που είχαν προηγουμένως επηρεαστεί από κάποια σεισμική δραστηριότητα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αειφόρου Γης του Πανεπιστημίου Iain Stewart υποστηρίζει ότι τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν από σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αιγαίου, μπορεί να οδηγήσαν σε ένα ειδικό πολιτιστικό στάτους, με αποτέλεσμα να γίνονται τόποι ναών και μεγάλων πόλεων.

Παίρνοντας το παράδειγμα των Δελφών, ένα ορεινό συγκρότημα που φιλοξενούσε το θρυλικό μαντείο, το οποίο απέκτησε τη θέση του κυρίως ως αποτέλεσμα μιας ιερής πηγής και των αερίων τα οποία αναδύονταν από ένα ρήγμα που προκλήθηκε από σεισμό.

Ο Stewart πιστεύει ότι οι Δελφοί δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι οι Μυκήνες, η Έφεσος, η Κνίδος, η Ιεράπολις μπορεί να έχουν οικοδομηθεί ειδικά λόγο της ύπαρξης ρηγμάτων.

Πάντα θεωρούσα ότι είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση ότι πολλοί σημαντικοί χώροι είχαν τοποθετηθεί πάνω από ρήγματα που δημιουργήθηκαν από σεισμική δραστηριότητα.Στην Αρχαία Ελλάδα, απέδιδαν μεγάλη σημασία στις θερμές πηγές που "ξεκλειδώνονταν" από τους σεισμούς.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Geologists' Association, ο Βρετανός ερευνητής αναφέρει ότι μια αντιστοιχία ενεργών ρηγμάτων και αρχαίων πόλεων σε μέρη της Ελλάδας και της δυτικής Τουρκίας μπορεί να μη φαίνεται υπερβολικά περίεργη, δεδομένου ότι η περιοχή του Αιγαίου είναι γεμάτη από σεισμικά ρήγματα και ερειπωμένους οικισμούς.

Ωστόσο, προσθέτει, πολλά σεισμικά ρήγματα που εντοπίζονται στην περιοχή, δεν διαταράσσουν την κατασκευή των κτιρίων και των δρόμων, αλλά περνούν κατευθείαν μέσα από την καρδιά των πιο ιερών δομών των αρχαίων οικισμών.

Υπάρχουν εμφανή παραδείγματα για την υποστήριξη της θεωρίας, όπως στους Δελφούς όπου ένα ιερό είχε καταστραφεί από σεισμό το 373 π.Χ. για να ξαναχτιστεί μόνο ο ναός του πάνω στο ίδιο ρήγμα.

Δεν λέω ότι κάθε ιερός τόπος στην αρχαία Ελλάδα χτίστηκε σε ένα ρήγμα. Αλλά ενώ στις μέρες μας η συσχέτιση με τους σεισμούς είναι ότι όλα είναι αρνητικά, πάντα γνωρίζουμε ότι μακροπρόθεσμα δίνουν πολλά περισσότερα από ό,τι παίρνουν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν απίστευτα έξυπνοι άνθρωποι. Πιστεύω ότι θα είχαν αναγνωρίσει αυτή την σημασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ