ΚΟΣΜΟΣ

Σύγχρονη κατασκοπεία - Απειλή εθνικής ασφάλειας η... καφετιέρα γραφείου

Σύγχρονη κατασκοπεία - Απειλή εθνικής ασφάλειας η... καφετιέρα γραφείου
REUTERS/Denis Balibouse

Μπορεί μία... καφετιέρα σε μια γωνία του γραφείου ή της κουζίνας να συνιστά σοβαρό κίνδυνο εθνικής ασφαλείας; Και όμως μπορεί σύμφωνα με έναν Αμερικανό γερουσιαστή, εάν η καφετιέρα είναι «έξυπνη» και μπορεί να διασυνδεθεί στο Ίντερνετ.

Η κατασκοπική... καχυποψία όμως δεν σταματά μόνο στην καφετιέρα. Οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή που επιτρέπει τη διασύνδεση μπορεί να αποτελεί απειλή και να είναι ύποπτη. Από τους θερμοστάτες και τα ψυγεία έως τα ρομπότ, τις κάμερες, τις καφετιέρες ή ακόμα και τις τοστιέρες.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρτνερ του Κολοράντο, ο οποίος μάλιστα είναι επικεφαλής της ομάδας κυβερνοασφάλειας της Γερουσίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», προωθεί σε διακομματικό επίπεδο μια νέα νομοθεσία, με στόχο να καταστήσει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων πιο ασφαλές κατ' αρχήν για τα γραφεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, οι συσκευές (ακόμη και οι καφετιέρες) που στο μέλλον θα προμηθεύονται οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να αποτελέσουν «κερκόπορτα» για κάποιον χάκερ ή ξένο πράκτορα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εταιρεία ερευνών σε θέματα τεχνολογίας Gartner εκτιμά ότι έως το τέλος του 2017 θα υπάρχουν 8,4 δισεκατομμύρια διασυνδεμένες συσκευές, κατά 31% περισσότερες από ό,τι το 2016, ενώ το 2020 ο αριθμός τους προβλέπεται να αυξηθεί στα 20,4 δισεκατομμύρια. Κάποιες από αυτές, σύμφωνα με τους καχύποπτους, μπορεί να κατασκοπεύουν τους χρήστες τους ή όποιον άλλο βρίσκεται τριγύρω.

«Αυτές οι συσκευές του Διαδικτύου των Πραγμάτων μπορούν να παραβιαστούν από χάκερ. Μπορείς να προσπαθήσεις να ελέγξεις συστήματα και όργανα μέσω αυτών. Και σίγουρα μπορείς να διαβάζεις τι κάνουν οι άνθρωποι που τις έχουν, ακόμη και να ακούσεις και μια συνομιλία που έχουν», δήλωσε ο Γκάρτνερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας το γεγονός ότι αρκετές διασυνδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές εισάγονται από άλλες χώρες και έτσι μπορεί να κρύβουν έξτρα κινδύνους ασφαλείας. Ο Γκάρτνερ ευελπιστεί ότι, αφού υιοθετηθεί για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, η νέα νομοθεσία θα επεκταθεί και στις «έξυπνες» συσκευές που πωλούνται στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ