Τουρκία: Βίαια επεισόδια την πρώτη ημέρα της δίκης δύο εκπαιδευτικών (pics)
Πηγή: REUTERS/Umit Bektas

Ξεκίνησε σήμερα στην Τουρκία η δίκη των δύο εκπαιδευτικών που συνεχίζουν εδώ και έξι μήνες απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυσή τους κατά το κύμα εκκαθαρίσεων των τουρκικών αρχών έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016.

Διαβάστε επίσης

Η καθηγήτρια λογοτεχνίας Νουριγέ Γκιουλμέν και ο δάσκαλος Σεμίχ Οζακτσά επιβιώνουν χάρη στην χορήγηση υγρών και συμπληρωμάτων διατροφής τους τελευταίους έξι μήνες και οι γιατροί περιγράφουν την κατάστασή της υγείας τους ως επικίνδυνα αδύναμη.

Οι δύο εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν τον Μάιο κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με τη μαχητική αριστερή οργάνωση DHKP-C, την οποίο οι τουρκικές αρχές, αλλά και η ΕΕ και οι ΗΠΑ, θεωρούν τρομοκρατική.

Ούτε οι κατηγορούμενοι ούτε οι συνήγοροι, που επρόκειτο αρχικά να τους εκπροσωπήσουν, ήταν παρόντες στο δικαστήριο κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την αστυνομία οι κατηγορούμενοι ενδέχεται να επιχειρήσουν να αποδράσουν από την αίθουσα του δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι είναι αδύναμοι, ενώ την ίδια ώρα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν αυτή την εβδομάδα για 18 από τους δικηγόρους τους.

Βίαια επεισόδια έξω από το δικαστήριο

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο στην Άγκυρα, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια νερό στις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τουλάχιστον 20 διαδηλωτών, τους οποίους απομάκρυναν από το δικαστήριο σέρνοντάς τους στο έδαφος.

t1

(Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

«Το πρώτο εμπόδιο πριν από τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης ήταν η κράτηση των δικηγόρων τους, που λειτούργησε επίσης ως μια συγκεκαλυμμένη απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών που θα τους κρίνουν. Τώρα δεν τους έφεραν ενώπιον του δικαστηρίου, μια ξεκάθαρη παραβίαση του δικαιώματος υπεράσπισης» δήλωσε ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, δικηγόρος από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

2017 09 14T115836Z 467289344 RC17657D49D0 RTRMADP 3 TURKEY SECURITY TRIAL

(Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Τουλάχιστον 100 δικηγόροι ήταν παρόντες στο δικαστήριο για να υπερασπιστούν τους εκπαιδευτικούς. Μαζί τους ήταν βουλευτές του CHP και του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

2017 09 14T115938Z 1711438251 RC11984FA750 RTRMADP 3 TURKEY SECURITY TRIAL

(Πηγή:REUTERS/Umit Bektas)


Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Με έκδοση απειλείται Τούρκος επιχειρηματίας που φέρεται να έχει σχέσεις με τον Γκιουλέν

Η Γερμανία αίρει μέρος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Το προεδρικό σύστημα ή το «καθεστώς της 15ης Ιουλίου»; Η κανονικοποίηση της εξαίρεσης στην Τουρκία

ΗΠΑ: Δεν θα συνδέσουμε την απελευθέρωση του πάστορα με την έκδοση Γκιουλέν