Πρωτοβουλία ΟΗΕ για την ακύρωση του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν
Πηγή: REUTERS/Azad Lashkari

Την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν με αντάλλαγμα τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ για την επίτευξη μιας συμφωνίας πρότεινε ο ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ από τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί.

Υπενθυμίζεται, πως την Παρασκευή το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν με έδρα το Ερμπίλ, ενέκρινε ομόφωνα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, δήλωσε ότι οι Κούρδοι είναι σα «να παίζουν με τη φωτιά» με τα σχέδια που έχουν για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, ενώ οι ΗΠΑ, όπως και πολλές άλλες χώρες της Δύσης, τονίζουν ότι το δημοψήφισμα θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή και θα αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Εντούτοις, ο Μπαρζανί διαμηνύει πως θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός ότι αυτό απορρίφθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Την Πέμπτη, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Ιράκ Ζαν Κουμπίς παρέδωσε στον Μπαρζανί ένα έγγραφο, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, προτείνοντας την «άμεση έναρξη εντατικών, άνευ όρων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης», οι οποίες θα εστιάσουν στην «επίλυση όλων των προβλημάτων» και θα «καθορίσουν τις μελλοντικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ».

Ο Κουμπίς τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εάν οι Κούρδοι «αποδεχτούν αυτή την εναλλακτική, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας ότι αναμένει απάντηση εντός των «επόμενων δύο, τριών ημερών».

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες εντός δύο ή τριών ετών και μπορούν να ζητήσουν «από τον ΟΗΕ να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην πορεία των διαπραγματεύσεων και στην εξέλιξη των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων».

Σε αντάλλαγμα, «η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν θα αποφασίσει να μην διεξάγει ένα δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου».Σύμφωνα με το έγγραφο, «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να εξετάζει την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μέσα από περιοδικές εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Ωστόσο, σε μια συνάντηση που διεξήχθη το Σάββατο στο Ντοχούκ, του δυτικού Κουρδιστάν, ο Μπαρζανί επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα «δεν θα αναβληθεί, ούτε θα ακυρωθεί».

Προσέθεσε μάλιστα πως «Έως τώρα δεν έχουμε λάβει καμία πραγματική εναλλακτική πρόταση για το δημοψήφισμα», τονίζοντας ωστόσο ότι «αν υπάρξει, θα την καλωσορίσουμε».

Σημειώνεται πως το δημοψήφισμα, που αφορά περίπου 5,5 εκατομμύρια Ιρακινούς Κούρδους έχει προκαλέσει την ανησυχία των γειτονικών χωρών, όπως της Τουρκίας και του Ιράν, που φοβούνται ότι η διεξαγωγή αυτού θα ενθαρρύνει τις αποσχιστικές διαθέσεις των κουρδικών μειονοτήτων στις χώρες τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι «πολύ λανθασμένη», σημειώνοντας ότι η Άγκυρα θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της σχετικά με το δημοψήφισμα μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου την 22α Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής μιας επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Κασίμ Σολεϊμανί θα παρευρεθεί στο Κουρδιστάν για να «πείσει τον Μπαρζανί να ακυρώσει ή να αναβάλει το δημοψήφισμα», όπως επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρίμ Πακζάντ, του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS).

Διαβάστε επίσης