ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαρία ενισχύθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 1 και κινείται στα «βήματα» της Ίρμα (vids)

Η Μαρία ενισχύθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 1 και κινείται στα «βήματα» της Ίρμα (vids)
REUTERS/Andrea de Silva

Η καταιγίδα Μαρία αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 1 και πλησιάζει απειλητικά τα νησιά της Καραϊβικής, που είναι αντιμέτωπα με έναν δεύτερο ισχυρό τυφώνα λίγες μέρες μετά το πέρασμα της Ίρμα, η οποία άφησε πίσω της νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν πως ο τυφώνας Μαρία θα φτάσει τις Υπήνεμες Νήσους το βράδυ της Δευτέρας και θα συνεχίσει να ενισχύει την έντασή των ανέμων της τις επόμενες δύο μέρες.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνα των ΗΠΑ εκτιμά πως η Μαρία κινείται με ανέμους που φτάνουν τα 140χλμ την ώρα. «Η Μαρία αναμένεται να αναβαθμιστεί σε μεγάλο τυφώνα καθώς κινείται προς τις Υπήνεμες Νήσους», αναφέρει η πρόβλεψη του Κέντρου.

Η Μαρία απειλεί με νέες καταστροφές λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα, ο οποίος έφτασε μέχρι την Φλόριντα των ΗΠΑ αφήνοντας πίσω της 84 νεκρούς και απόλυτο χάος.

Χαρακτηριστικό των καταστροφικών επιπτώσεων της Ίρμα είναι πως το σύνολο του πληθυσμού της Μπαρμπούντα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του και δεν μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια του καθώς όλες οι υποδομές του νησιού έχουν καταστραφεί.

Η Γουαδελούπη, η Δομινίκα, η Μαρτινίκα, το Σεντ Κιτς και Νέβις έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το νέο χτύπημα της φύσης, ενώ και στο Πουέρτο Ρίκο υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία.

Νέες πιθανές καταστροφές από την Μαρία θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων σε όλα τα νησιά της Καραϊβικής, που πρέπει πλέον να σταματήσουν την ανοικοδόμηση των δομών τους για να προετοιμαστούν για την ένταση των ανέμων του νέου τυφώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ