ΚΟΣΜΟΣ

Ένας μήνας αποχή από την ζάχαρη: Ένας διατροφολόγος εξηγεί πώς και γιατί

Ένας μήνας αποχή από την ζάχαρη: Ένας διατροφολόγος εξηγεί πώς και γιατί
REUTERS/Jason Lee

Εάν έχετε διαβάσει τις τελευταίες τάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να έχετε διασκεδάσει με την ιδέα της διαιτητικής αποτοξίνωσης.

Αλλά είτε σκέφτεστε να σταματήσετε το ποτό, είτε να κάνετε αποτοξίνωση από το φαγητό σε μία προσπάθεια να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας, είσαστε πιθανώς ενήμεροι πως το να κόψεις δραστικά τροφές δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος εν αντιθέση με μία μακροπρόθεσμή προσέγγιση προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Στην πραγματικότητα, η αυστηρή αποτοξίνωση μπορεί να προκαλέσει θέματα υγείας όπως ζαλάδες, κόπωση και υπόταση.

Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος σταθερής αποτοξίνωσης που αξίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το να μειώσεις το επίπεδο ζάχαρης στην διατροφή σου, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, να βελτιώσει την υγεία σου ακόμη και να κάνει πιο λαμπερό το δέρμα σου.

«Η ζάχαρη σε κάνει πιο παχύ, άσχημο και μεγάλο» λέει η Brooke Alpert, μία αναγνωρισμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του «The Sugar Detox: Lose the Sugar, Lose the Weight - Look and Feel Great». Η ίδια συνεχίζει λέγοντας πως « Αυτό που ανακαλύψαμε τα τελευταία χρόνια είναι πως η ζάχαρη μας κρατά υπέρβαρους. Είναι επίσης μία από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης καρδιοπάθειας καθώς επηρεάζει αρνητικά το δέρμα και οδηγεί σε πρόωρη γήρανση».

Εθισμός στη ζάχαρη

Εδώ έρχονται και άλλα άσχημα νέα: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να καταναλώνουμε ζάχαρη. « Οι άνθρωποι έχουν μία αληθινή εξάρτηση, έναν πραγματικό εθισμό στη ζάχαρη» αναφέρει η Alpert. «Έχουμε τη ζάχαρη και νιώθουμε καλά με αυτή, και μετά πέφτουμε και αναζητούμε περισσότερη από αυτή».

Περίπου 10% του πληθυσμού τον Ηνωμένων Πολιτειών είναι πραγματικά εθισμένο με την ζάχαρη, σύμφωνα με τον Robert Lustig, Καθηγητή παιδιατρικής και μέλος του Ινστιτούτου για τις σπουδές πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Σαν Φραντσίσκο. Αυτό που είναι ακόμη περισσότερο σημαντικό, είναι ότι η έρευνα προτείνει ότι η ζάχαρη προξενεί ένα είδος «επιβράβευσης» και ανοίγει την όρεξη κάτι που αντίστοιχο με αυτό που προξενεί ο εθισμός στα ναρκωτικά.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η ποσότητα των προσθετικών ζάχαρης στην διατροφή μας, η οποία πολύ συχνά δεν «φαίνεται» στα φαγητά. Παρά του ότι η τούρτα παγωτό είναι μία προφανώς περιλαμβάνει ζάχαρη, άλλα φαγητά, τα οποία μπορεί η γεύση τους να μην είναι γλυκιά, όπως οι συνοδευτικές σως στις σαλάτες, οι σάλτσες ντομάτας και το ψωμί, ενδέχεται να περιλαμβάνουν ζάχαρη.

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι φαινομενικά υγιεινά φαγητά εμπεριέχουν ζάχαρη και ότι βασικά τρώμε ζάχαρη όλη την ημέρα, από το πρωί έως το βράδυ» λέει η Alpert.

COOKIES

Πηγή: CNNi

sugar 1

Πηγή: CNNi

Πώς να αποτοξινωθείτε από την ζάχαρη: Σταματάτε εντελώς να την καταναλώνετε για τρεις ημέρες

Τα καλά νέα είναι πως ακόμα και εάν δεν είσαστε πραγματικά εθισμένοι στη ζάχαρη, με το να περιορίσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας, μπορείτε άμεσα να χάσετε περιττό βάρος, να αισθανθείτε καλύτερα και να έχετε μία πιο λαμπερή εμφάνιση.

Τα καλά νέα είναι πως ακόμα και εάν δεν είσαστε πραγματικά εθισμένοι στη ζάχαρη, με το να περιορίσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας, μπορείτε άμεσα να χάσετε περιττό βάρος, να αισθανθείτε καλύτερα και να έχετε μία πιο λαμπερή εμφάνιση.

«Δεν υπάρχει κανένα άτομο που δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί από το να περιορίσει τις πρόσθετες ζάχαρες από την διατροφή του» λέει ο Lustig.

Τα καλά νέα είναι πως ακόμα και εάν δεν είσαστε πραγματικά εθισμένοι στη ζάχαρη, με το να περιορίσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας, μπορείτε άμεσα να χάσετε περιττό βάρος, να αισθανθείτε καλύτερα και να έχετε μία πιο λαμπερή εμφάνιση.

«Δεν υπάρχει κανένα άτομο που δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί από το να περιορίσει τις πρόσθετες ζάχαρες από την διατροφή του» λέει ο Lustig.

Τα παιδιά μπορούν εξίσου να επωφεληθούν. H έρευνα του Lustig αποκάλυψε πως τα υπέρβαρα παιδιά με το να περιορίσουν τις πρόσθετες ζάχαρες από την διατροφή τους ακόμα και για μόνο εννέα ημέρες, θα δουν κάθε διάστασή του μεταβολισμού της υγείας τους να βελτιώνεται, παρά τις μη αλλαγές στο βάρος τους ή τις συνολικές θερμίδες που καταναλώθηκαν.

Αλλά το να σταματήσεις να τρως ζάχαρη για τρεις ημέρες είναι αυτό που δουλεύει καλύτερα, τουλάχιστον στην αρχή.

Πόσο ζάχαρη είναι εντάξει να καταναλώνετε;

«Αρκετά νωρίς στην αρχή της καριέρας μου, όταν παρατηρούσα πως οι άνθρωποι είχαν αληθινό εθισμό στη ζάχαρη, αρχίσα να σταματώ να τους δίνω ζάχαρη ή να περιορίζω την κατανάλωσή της... αλλά η μέτρια κατανάλωσή της ακούγεται τόσο κοινότυπη και καθόλου αποτελεσματική» συνεχίζει ο Alpert. « Ήταν πραγματικά αναποτελεσματικό το να ζητάς από τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο από κάτι όταν παλεύουν με αυτή την κακή συνήθεια. Είναι σαν να ζητάς από έναν αλκοολικό να πίνει μόνο δύο μπίρες».

«Αυτό που ήταν τόσο αποτελεσματικό με τους πελάτες μου ήταν να σταματήσουν την κατανάλωση της ζάχαρης για ένα διάστημα. Μάλιστα, έτσι μπορούσαν να γευτούν την «φυσική» ζάχαρη που υπάρχει στα φρούτα, στα λαχανικά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Για τις πρώτες τρεις ημέρες αποτοξίνωσης από την ζάχαρη, η Alpert προτείνει κανένα προσθετικό ζάχαρης καθώς επίσης όχι φρούτα, όχι πλούσια σε άμυλο λαχανικά ( όπως για παράδειγμα γλυκιές πατάτες, καλαμπόκι) καθώς και όχι δημητριακά, γαλακτοκομικά και καθόλου αλκοόλ. « Βασικά τρώτε μόνο πρωτεΐνη, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά».

Παρά του ότι δεν προσθέτουν θερμίδες, τεχνικά γλυκαντικά δεν επιτρέπονται στο πρόγραμμα επίσης.

Πώς να αποτοξινωθείτε από την ζάχαρη: Όταν ένα μήλο έχει την γεύση καραμέλας

Όταν περάσουν οι τρεις ημέρες αποτοξίνωσης από την ζάχαρη, μπορείτε να προσθέσετε ένα μήλο. «Αλλά την τέταρτη ημέρα, ένα μήλο έχει την γεύση καραμέλας» λέει η Alpert.

Γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και τυρί πρέπει να είναι πλήρη λιπαρών και όχι γλυκά. « Λίπη, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη καθυστερούν την απορρόφηση της ζάχαρης, οπότε το να βγάλετε από την διατροφή σας τα λίπη, θα σας κάνει να απορροφάτε γρηγορότερα την ζάχαρη» λέει η Alpert.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικά υψηλά σε ποσοστά ζάχαρης λαχανικά όπως καρότα και αρακά, καθώς επίσης και να έχετε καθημερινή ποσότητα υψηλών ποσοστών σε φυτικές ίνες κράκερ. Τρία ποτήρια κόκκινου κρασιού την πρώτη εβδομάδα μπορούν και αυτά να προστεθούν.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, μπορείτε να προσθέσετε πλούσια σε αντιοξειδωτικά μούρα και ένα επιπρόσθετο γαλακτοκομικό. Μπορείτε επίσης να επαναφέρετε πλούσια σε άμυλο λαχανικά.

Για την τρίτη εβδομάδα, μπορείτε να προσθέσετε δημητριακά ακόμα και μερικά φρούτα όπως σταφύλια και κλημεντίνες. Μπορείτε επίσης να έχετε ένα ακόμη ποτήρι κόκκινο κρασί μέσα στην εβδομάδα και 0,028 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε ημέρα.

«Η τρίτη εβδομάδα θα είναι αρκετά υποφερτή» λέει η Alpert.

Η τέταρτη εβδομάδα σταματά να είναι τόσο περιοριστική όπως ήταν το πρόγραμμα στην αρχή, καθώς εκεί μπορείτε να έχετε τροφές με άμυλο κάθε ημέρα, συμπεριλαμβανομένου ψωμί και ρύζι, σε συνδυασμό με τα κράκερς τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το κρασί μπορεί να πάει σε πέντε ποτήρια την εβδομάδα.

«Μπορείς να έχεις ένα sandwich την τέταρτη εβδομάδα, που κάνει τα πράγματα ευκολότερα,» λέει η Alpert.

Η τέταρτη εβδομάδα ορίζει την συντήρηση μέρους του προγράμματος, παρά του ότι μικρές απολαύσεις επιτρέπονται, όπως παγωτό, ή ένα κομμάτι τούρτας σε ένα πάρτι γενεθλίων. «Επειδή η εθιστική συμπεριφορά έχει φύγει, το να έχεις παγωτό μία ή δύο φορές δεν θα σε παει πίσω στην παλιά διατροφή σου» σύμφωνα με τον Alpert. Επιπρόσθετα, κανένα φρούτο δεν είναι περιοριστικό μόλις ολοκληρωθούν οι 31 ημέρες.

«Ο κύριος στόχος είναι να δώσεις στους ανθρώπους έλεγχο και ένα μέρος γι’αυτές τις τροφές να συμπεριλάβουν αυτές τις τροφές στην ζωή τους» λέει η Alpert.

Οφέλη και κίνδυνοι

Το να αποτοξινωθείς από την ζάχαρη σε βοηθάει να χάσεις βάρος γρήγορα σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε με τους συμμετέχοντες σε αυτήν να αναφέρουν πως τα μάτια τους ήταν φωτεινότερα, το δέρμα τους ήταν καθαρότερο και είχαν λιγότερους μαύρους κύκλους. Οι ίδιοι είχαν επίσης περισσότερη ενέργεια και λιγότερες διακυμάνσεις στη διάθεσή τους.

Ωστόσο θα υπάρξουν προκλήσεις και ιατρικοί κίνδυνοι πριν ξεκινήσετε την αποχή από την ζάχαρη. Από την στιγμή που οι πρώτες λίγες ημέρες της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη θα είναι δύσκολες, θα χρειαστεί να διαλέξετε τρεις ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων το πρόγραμμά σας θα είναι υποστηρικτικό.

One-month sugar detox: A nutritionist explains how and why

By Lisa Drayer, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ