ΚΟΣΜΟΣ

Ο κυκλώνας Μαρία δυνάμωσε και κινείται απειλητικά προς τα νησιά της Καραϊβικής

Ο κυκλώνας Μαρία δυνάμωσε και κινείται απειλητικά προς τα νησιά της Καραϊβικής
NASA/Handout via REUTERS

Μετά τους τυφώνες Ίρμα και Χοσέ, ακόμη μια απειλή βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να πλήξει τα νησιά της Καραϊβικής. Ο τροπικός κυκλώνας Μαρία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο και βρίσκεται πλέον στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 195 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι φόβοι των ειδικών επιβεβαιώθηκαν και η Μαρία δυνάμωσε, με τους στόχους της, μεταξύ άλλων περιοχών, να είναι το Πουέρτο Ρίκο και κάποια από τα νησάκια που ήδη κατατρόπωσε με τους ανέμους και τις καταιγίδες της η Ίρμα.

Ο πρώτος της στόχος είναι το νησί Μαρτινίκα, που βρίσκεται μεταξύ της Καραϊβικής Θάλασσας και του Ατλαντικού ωκεανού.

maria track

CNNi

Το Πουέρτο Ρίκο προετοιμάζεται

Για πρώτη φορά, μετά από 85 χρόνια, το Πουέρτο Ρίκο θα βρεθεί στο στόχαστρο κυκλώνα κατηγορίας 4, με τον κυβερνήτη ήδη να έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μεταδίδει το CNNi, αναμένεται να χτυπήσουν την Τρίτη και οι πολίτες προσπαθούν να προετοιμαστούν για το πέρασμα του κυκλώνα. Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι πολίτες που αναμένεται να ξαναζήσουν την καιρική οργή σε νησιά της Καραϊβικής.

Εκτός του Πουέρτο Ρίκο, οι Αμερικανικές και Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, ο Άγιος Μαρτίνος, o Άγιος Βαρθολομαίος, η Σάμπα, ο Άγιος Ευστάθιος και η Ανγκουίλα είναι επίσης σε κατάσταση επιφυλακής.

Τι περιμένουμε από τον κυκλώνα

Η Μαρία είναι πολύ κοντά στους Υπήνεμες Νήσους, που θα πλήξει αργά τη Δευτέρα, με τις καταιγίδες που θα φέρει να αναμένεται να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Πουέρτο Ρίκο και μετά θα ακολουθήσει πορεία προς τα ανατολικά, στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που έχουν ήδη καταστραφεί από τον τυφώνα Ίρμα θα βρεθούν αντιμέτωπες με ακόμη έναν ισχυρό κυκλώνα.

Την ίδια ώρα, ο Χοσέ, που βρίσκεται σε κατηγορία 1, επίσης παραμένει στον Ατλαντικό και προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αναμένεται πάντως να εξασθενίσει τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ