ΚΟΣΜΟΣ

Υπό παρακολούθηση στενός συνεργάτης του Τραμπ πριν και μετά τις εκλογές, για επαφές με τη Ρωσία

Υπό παρακολούθηση στενός συνεργάτης του Τραμπ πριν και μετά τις εκλογές, για επαφές με τη Ρωσία
EPA/JUSTIN LANE

Υπό στενή παρακολούθηση, πριν αλλά και μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, βρίσκονταν ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, του οποίου οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υποκλέπτονταν, έπειτα από μυστική εντολή δικαστικών αρχών, όπως αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα το CNNi.

Ο Μάναφορτ είναι ένας από τους πολλούς στενούς συμβούλους του Τραμπ που συνέβαλαν στην εκλογική του νίκη το 2016 οι οποίοι βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μούλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Μεταξύ των πληροφοριών που συνέλλεξαν οι Αρχές που έκαναν τις παρακολουθήσεις, περιλαμβάνονται και κάποιες συνομιλίες στις οποίες ο Μάναφορτ φέρεται να ενθαρρύνει τους Ρώσους να βοηθήσουν την προεκλογική εκστρατεία. Αυτό αναφέρουν τρεις πηγές που έχουν γνώση των ερευνών, δυο εκ των οποίων πάντως ξεκαθαρίζουν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στην διάθεσή τους δεν είναι αποδεικτικά.

Η ομάδα του ειδικού ερευνητή Ρόμπερτ Μούλερ έχει στη διάθεσή της λεπτομέρειες των συγκεκριμένων συνδιαλέξεων. Τα μυστικά εντάλματα για την παρακολούθηση του Μάναφορτ εκδόθηκαν όταν αυτός μπήκε στο στόχαστρο του FBI, στο πλαίσιο μιας έρευνας που ξεκίνησε το 2014, και είχε στο επίκεντρο της συμβουλευτικές εταιρείες της Ουάσιγκτον που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στις επιχειρήσεις του πρώην κυβερνώντος κόμματος της Ουκρανίας.

Η παρακολούθηση είχε διακοπεί κάποια στιγμή πέρυσι, λόγω έλλειψης στοιχείων, όμως το FBI επανεκκίνησε την παρακολούθηση μετά την έκδοση νέου εντάλματος από το μυστικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για αυτό, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας ξένων κρατών (Foreign Intelligence Surveillance Act, ή FISA, το οποίο είχε ισχύ ως τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Πηγές αναφέρουν πως το δεύτερο ένταλμα ήταν στα πλαίσια των προσπαθειών του FBI να διερευνήσει πιθανούς δεσμούς μεταξύ στελεχών της εκστρατείας του Τραμπ με ανθρώπους που δρούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας.

Τέτοιου είδους εντάλματα απαιτούν την έγκριση κορυφαίων στελεχών του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Για να εκδοθούν, οι διωκτικές αρχές πρέπει να πείθουν το αρμόδιο μυστικό δικαστήριο ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν πως το πρόσωπο που στοχοθετούν μπορεί να ενεργεί ως πράκτορας ξένου κράτους.

Το ενδιαφέρον για τον Μάναφορτ εντάθηκε εξαιτίας του περιεχομένου συζητήσεων που είχαν υποκλαπεί μεταξύ του ιδίου και ανθρώπων που δρούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας, καθώς και μεταξύ Ρώσων.

Οι υποκλοπές συνεχίστηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου που ο Μάναφορτ ήταν γνωστό πως μιλούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ αφού ο ρεπουμπλικάνος ανέλαβε την προεδρία, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν υπεκλάπησαν και συνδιαλέξεις του Μάναφορτ με τον Τραμπ.

Σύμφωνα με το CNNi το FBI δεν παρακολουθούσε τον Ιούνιο του 2016, όταν ο γιος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είχε συνάντηση με μια ρωσίδα δικηγόρο, η οποία φέρεται να είχε υποσχεθεί την παροχή αρνητικών πληροφοριών για την Χίλαρι Κλίντον, παρουσία του Μάναφορτ, επικεφαλής της εκστρατείας εκείνη την περίοδο, αλλά και του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλαίσιο της έρευνας πράκτορες του FBI κατέσχεσαν έγγραφα και άλλα υλικά από μια κατοικία του Πολ Μάναφορτ -του άλλοτε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ- σε μια έφοδο που έκαναν στα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα για την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι προσπάθησε να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαψεύσει πως υπήρξε οποιαδήποτε αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τους Ρώσους.

Exclusive: US government wiretapped former Trump campaign chairman, By Evan Perez, Shimon Prokupecz and Pamela Brown, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ