ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Όχι» σε απόλυση εγκύου λόγω ομαδικών απολύσεων

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Όχι» σε απόλυση εγκύου λόγω ομαδικών απολύσεων
REUTERS

Προστασία στις εγκυμονούσες εργαζόμενες στην περίπτωση ομαδικών απολύσεων, φέρνει η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αφορμή στάθηκε η περίπτωση μιας Ισπανίδας, της J. Porras Guisado που είχε μπει σε λίστα ομαδικών απολύσεων την περίοδο της εγκυμοσύνης της. Σύμφωνα με την εισήγηση της γενικής εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Eleanor Sharpston, έναντι των ομαδικών απολύσεων πρέπει «να προταχθεί η προστασία των γυναικών εργαζομένων για διάστημα εκτεινόμενο από την αρχή της εγκυμοσύνης τους ως το τέλος της άδειας μητρότητας, ακόμη και αν δεν έχουν πληροφορήσει τον εργοδότη τους για την κατάστασή τους».

«Η ερμηνεία αυτή (την οποία, κατά την αντίληψή μου, θεωρεί ορθή η Επιτροπή) ευνοεί την έγκυο εργαζομένη. Φρονώ ότι είναι και η ορθότερη», σημειώνει η εισαγγελέας.

Η εξαίρεση βάσει της οποίας επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την εγκυμοσύνη.

Στην εισήγηση επισημαίνεται ακόμα ότι η οδηγία της Ε.Ε. που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, τις προσδιορίζει ως «απολύσεις που πραγματοποιούνται από έναν εργοδότη για ένα ή περισσότερους λόγους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Eleanor Sharpston, οι ομαδικές απολύσεις δεν αποτελούν πάντοτε «εξαιρετική περίπτωση» για την απόλυση μιας εγκύου εργαζόμενης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αφορούσε προδικαστικό ερώτημα του Ανώτερου Δικαστηρίου της Καταλονίας προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απόλυση εγκύου που εργαζόταν στην Ισπανική εταιρία Bankia S.A.

Τον Ιανουάριο του 2013, η εν λόγω εταιρεία άρχισε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων εν όψει ομαδικών απολύσεων και κατόπιν καθορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Bankia κοινοποίησε στη J. Porras Guisado, η οποία ήταν έγκυος, έγγραφο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας της διαπραγματευτικής ομάδας. Στο έγγραφο καταγγελίας αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση της επαρχίας όπου αυτή εργαζόταν ήταν επιβεβλημένη σημαντική προσαρμογή του προσωπικού και ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης που διενεργήθηκε στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η βαθμολογία της ήταν μεταξύ των χαμηλότερων στην εν λόγω επαρχία.

Η J. Porras Guisado άσκησε αγωγή κατά της απόλυσής της ενώπιον του Juzgado Social No 1 de Mataró (1ο μονομελές δικαστήριο εργατικών διαφορών της Mataró) το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της Bankia. Στη συνέχεια, άσκησε έφεση στο ανώτερο δικαστήριο της Καταλονία, το οποίο υπέβαλε ερώτηματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την ερμηνεία της απαγόρευσης απόλυσης των εγκύων εργαζομένων, συγκεκριμένα σε περίπτωση διαδικασίας ομαδικών απολύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ