ΚΟΣΜΟΣ

«Θερμό» επεισόδιο Σλοβενίας - Κροατίας για τα χωρικά ύδατα

«Θερμό» επεισόδιο Σλοβενίας - Κροατίας για τα χωρικά ύδατα

«Θερμό» επεισόδιο εξελίσσεται μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας με αφορμή την πολυετή διαμάχη τους σχετικά με τα χωρικά ύδατα των χωρών τους.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή στην Κροατία, κατηγορώντας τη γείτονα χώρα πως προκαλεί στο «φλέγον» θέμα.

Ο Τσεράρ ακύρωσε την επίσκεψη της ερχόμενης εβδομάδας αφότου ο Κροάτης ομόλογός του, Αντρέι Πλένκοβιτς, επεσήμανε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πως η διεθνής συμφωνία που είχε συναφθεί επί του θέματος δεν ισχύει.

Τον περασμένο Ιούνιο η Σλοβενία κέρδισε πλήρη πρόσβαση στην θαλάσσια περιοχή που μοιράζεται με την Κροατία. Το Ζάγκρεμπ είχε τότε διαμαρτυρηθεί εντόνως.

Ο Πλένκοβιτς, σχολιάζοντας την απόφαση του ομολόγου του, τόνισε πως στην ομιλία που εκφώνησε στον ΟΗΕ διατήρησε την πάγια θέση του.

2017 09 21T180556Z 1590023307 HP1ED9L1E9V7X RTRMADP 3 UN ASSEMBLY SLOVENIA

(Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας/REUTERS/Lucas Jackson)

«Δεν υπήρχε τίποτα νέο στην ομιλία μου σχετικά με την θέση της Κροατίας, εξέθεσα τα γεγονότα... Παραμένουμε ανοιχτοί ως προς τον διάλογο με την Σλοβενία και καλώ τον Τσεράρ να έρθει στην Κροατία κάποια άλλη στιγμή», ανέφερε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Το θέμα των χωρικών υδάτων απασχολεί τις δύο χώρες από την περίοδο της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Γιουγκοσλαβία το 1991.

Συγκεκριμένα, η περιοχή για την οποία υπάρχει έντονη διαμάχη είναι ο Κόλπος του Piran. Το 2013 το Ζάγκρεπ συμφώνησε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την περιοχή και κατάφερε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αργότερα όμως άλλαξε στάση.

2017 09 21T165552Z 1834556544 RC1BF675AE00 RTRMADP 3 UN ASSEMBLY

(Ο πρωθυπουργός της Κροατίας/REUTERS/Lucas Jackson)

Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε τον Ιούνιο πως η Σλοβενία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του Κόλπου και μπορεί να το εντάξει στα χωρικά της ύδατα.

Επιπλέον, το δικαστήριο όρισε και την δημιουργία μίας «γκρίζας ζώνης» στα χωρικά ύδατα της Κροατίας, έτσι ώστε να μπορεί να Σλοβενία να έχει πρόσβαση σε διεθνή ύδατα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ