ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν διαπίστωσε «πρόοδο» στην ομιλία της Μέι, αλλά ζητά διευκρινήσεις

Ο Μακρόν διαπίστωσε «πρόοδο» στην ομιλία της Μέι, αλλά ζητά διευκρινήσεις
REUTERS/Charles Platiau

«Πρόοδο» διαπιστώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν για εξαγγελίες της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι για το Brexit κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Φλωρεντία.

«Παρατηρώ προόδους», είπε ο Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι αφήνει στον επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ, την «αποκλειστικότητα» των αντιδράσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι θα ήθελε ορισμένες «διευκρινίσεις» όσον αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, τις οικονομικές προϋποθέσεις της εξόδου και το ζήτημα της Ιρλανδίας.

«Αν δεν διευκρινιστούν αυτά τα τρία σημεία, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Στα δύο από αυτά τα σημεία (...) έγιναν ανοίγματα, επαφίεται στον Μισέλ Μπαρνιέ να μιλήσει για αυτά».

2017 09 22T144139Z 894707330 RC12367115A0 RTRMADP 3 FRANCE EU

(Συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου/REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό του όραμα ο Μακρόν

Παράλληλα, γίνεται γνωστό πως Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει σύντομα εκφωνήσει μία ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για «περισσότερη δημοκρατική ζωτικότητα» στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι δέχτηκε την πρόταση που του απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον οποίο δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα.

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Ταγιάνι είπε ότι ο Μακρόν θα εκφωνήσει αυτήν την ομιλία στην ολομέλεια του Σώματος στο Στρασβούργο «τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο».

Μεταξύ άλλων συζήτησαν και για την επιθυμία του Γάλλου προέδρου να υπάρξουν «διεθνικά ψηφοδέλτια» στις ευρωεκλογές του 2019, με την «ευκαιρία» της αποχώρησης των Βρετανών ευρωβουλευτών με το Brexit.

Ο Μακρόν θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την «επανίδρυση της Ευρώπης» την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

2017 09 22T134839Z 1656040376 RC1FFBEF4BF0 RTRMADP 3 FRANCE EU

(Συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου/Ian Langsdon/Pool)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ