ΚΟΣΜΟΣ

Συνταξιούχος βρήκε ραδιενεργό υλικό με το οποίο ο Χίτλερ ετοίμαζε πυρηνική βόμβα

Συνταξιούχος βρήκε ραδιενεργό υλικό με το οποίο ο Χίτλερ ετοίμαζε πυρηνική βόμβα
Φωτογραφία αρχείου: EPA/PETER FOERSTER

Ένας Γερμανός ερασιτέχνης «κυνηγός θησαυρών» ανακάλυψε ένα αντικείμενο καλυμμένο από ραδιενεργό υλικό το οποίο, όπως ανέφερε η αστυνομία, ήταν μέρος της προσπάθειας των Ναζί να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο λόγος για τον 64χρονο Bernd Thälmann ο οποίος έψαχνε για «θησαυρούς» στην πόλη Oranienburg και πιο συγκεκριμένα στο Auergesellschaft, ένα μυστικό εργοστάσιο των Ναζί το οποίο καταστράφηκε από εναέριο βομβαρδισμό της RAF.

Στις εγκαταστάσεις του Oranienburg η εταιρία είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής υψηλής καθαρότητας οξειδίου του ουρανίου.

Ο συνταξιούχος μετέφερε το ραδιενεργό υλικό σπίτι του αντί να ειδοποιήσει τις Αρχές. Όταν όμως αντιλήφθηκε ότι αυτό που είχε στην κατοχή του, δεν ήταν μαγνήτης, ειδοποίησε την αστυνομία.

Πυροσβεστική και αστυνομία απέκλεισαν πολλά τετράγωνα γύρω από το σπίτι του για λόγους ασφαλείας. Στη συνέχεια φορώντας ειδικές στολές πήραν το ραδιενεργό αντικείμενο.

Αποκλείστηκε ένας ολόκληρος δρόμος καθώς και κάθε σπίτι σε μία απόσταση αρκετών μέτρων από την οικία του Thälmann και άντρες με ειδικές στολές πήραν το αντικείμενο ενώ ο Thälmann αρνήθηκε να υποδείξει επακριβώς το σημείο όπου το εντόπισε. Οι Αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα ασκήσουν δίωξη στον συνταξιούχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ