ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο καταγράφει για πρώτη φορά τον νούμερο ένα καταζητούμενο τρομοκράτη της Βρετανίας

Βίντεο καταγράφει για πρώτη φορά τον νούμερο ένα καταζητούμενο τρομοκράτη της Βρετανίας
Telegraph exclusive

Τον νούμερο ένα καταζητούμενο τρομοκράτη του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε κάμερα ενός καφέ στην πόλη Ράκα της Συρίας. Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται ο βρετανός τρομοκράτης, Raymond Matimba, του ISIS ο οποίος έχει σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαντσέστερ, να συζητά μαζί με άλλους γνωστούς τζιχαντιστές της χώρας του.

Ο Matimba, γεννήθηκε στην Ζιμπάμπουε αλλά ζούσε στο Μαντσέστερ πριν ενταχθεί στον ISIS, και το βίντεο τον δείχνει να συζητά με κάποιον που μοιάζει με τον Mohammed Emwazi, γνωστό και ως Jihadi John, τον χάκερ του ISIS Junaid Hussain και τον υπεύθυνο στρατολόγησης του ISIS, Reyaad Khan.

Αυτό που έχει αρκετό ενδιαφέρον και καταδεικνύεται μέσα από το βίντεο είναι ότι ο Matimba, που για καιρό θεωρούνταν ένα περιθωριακό στοιχείο του γκρουπ των τρομοκρατών, τελικά αποτελεί πρόσωπο κλειδί και αυτή τη στιγμή ίσως ο νούμερο ένα καταζητούμενος του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν βέβαια ζει ακόμα.

Το βίντεο καταγράφηκε το 2014 και δόθηκε στη βρετανική The Telegraph όταν η περιοχή της πόλης όπου αυτός ζει απελευθερώθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και που τώρα έχουν καταλάβει την πόλη.

Ο Matimba με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει σύνδεση με τον βομβιστή του Manchester Arena, Salman Abedi, καθώς και οι δυο τους στρατολογήθηκαν στον ISIS από τον ίδιο άνθρωπο, τον Raphael Hostey.

Πιστεύετε επίσης πως μαζί επισκέφθηκαν το ίδιο τζαμί στα δυτικά του Manchester πριν ο Matimba, που επίσης ακούει στο όνομα Abu Qaqa al-Britani al-Afro, φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, πρώτα με προορισμό την Βαρκελώνη και μετά για την Τουκία από όπου και πέρασε στην Συρία.

Ο άνθρωπος που κατέγραψε το video δήλωσε στην The Telegraph πως ο Matimba έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επίθεση στο Μαντσέστερ, λέγοντας στους μαχητές του ISIS πως μισούσε την πόλη και ήθελε να την κάνει στόχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail ο Matimba πιστεύετε πως αντάλλαξε μηνύματα με τον Abedi τους μήνες πριν από την επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το τι του είπε.

Η πηγή του βίντεο επίσης ανέφερε πως ο Matimba ήταν γνωστός για τις δεξιότητές του στα αυτόματα όπλα και εκπαίδευε πολλούς ελεύθερους σκοπευτές του ISIS.Σε κάθε φωτογραφία και βίντεο που εμφανίζεται έχει πάντα μαζί του ένα καλάσνικοφ.

matimba

Πηγή: Daily Mail

Η τύχη του Matimba μέχρι στιγμής είναι άγνωστη. Η οικογένειά του αναφέρε πως μέχρι πριν από έναν χρόνο τους ενημέρωσε για την ζωή του στην Ράκα και μετά σταμάτησε να επικοινωνεί μαζί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος έχει σκοτωθεί κατά την διάρκεια μίας μάχης, αλλά ο θάνατός του ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.Στο βίντεο επίσης διακρίνεται και ο τώρα πεθαμένος εκτελεστής τους ISIS Emwazi, ο οποίος κάθεται στο κέντρο.

Ο Emwazi γεννήθηκε στο Κουβέιτ και μεγάλωσε στο δυτικό Λονδίνο, όπου και όπως αναφέρετε είχε μία κανονική παιδική και σχολική ζωή.Το ISIS ισχυρίζεται πως εντάχθηκε σε αυτούς μέσα στο 2015, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, πριν κάνει αρκετά ταξίδια στη Μέση Ανατολή μέσα στα επόμενα χρόνια.Πιστεύετε ότι έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2013 όταν και ταξίδεψε για την Συρία με σκοπό να ενταχθεί στις δυνάμεις του ISIS.

Εκεί έγινε μέρος μίας μη δημοφιλούς τρομοκρατικής υπο-ομάδας γνωστή με την ονομασία «The Beatles» επειδή σε αυτή συμμετείχαν τέσσερα άτομα που όλα μιλούσαν με βρετανική προφορά.

Ο Emwazi είχε αναλάβει τον ρόλο του αρχηγού εκτελεστή του ISIS, αποκεφαλίζοντας Βρετανούς και Αμερικανούς αιχμαλώτους με τα βίντεο των αποκεφαλισμών να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Μόλις μερικές εβδομάδες πριν η κάμερα του café καταγράψει το βίντεο πιστεύετε πως είχε σκοτώσει τους Βρετανούς David Haines και Alan Henning.

Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια μίας Αμερικανικής εναέριας επίθεσης στην Ράκα το 2015 όταν έφευγε από ένα κτίριο για να μπει σε αυτοκίνητο.

Ο Hussain, ο οποίος επίσης διακρίνεται στα αριστερά, ακούει και στο όνομα Abu Hussain al-Britani. Γεννήθηκε στο Birmingham από Πακιστανούς γονείς το 1994.

Κέρδισε αναγνωρισιμότητα το 2012, αποτελούσε μέρος ενός γκρουπ χάκερς με την ονομασία Team Poison, όταν κατάφερε να κλέψει και να δημοσιεύσει τον τηλεφωνικό κατάλογο του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Tony Blair.

Ως αποτέλεσμα, ο Hussain φυλακίστηκε για έξι μήνες πριν καταλήξει και πάλι στα χέρια της αστυνομίας την επόμενη χρονιά με την υποψία παραβατικής συμπεριφοράς και ξανά οδηγηθεί στη φυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ