ΚΟΣΜΟΣ

Ο διάπλους των θαλασσών με μία ναυτική μινιατούρα

Ο διάπλους των θαλασσών με μία ναυτική μινιατούρα
Facebook/Mac Ferguson

Καθώς ο Ollie και ο Henry Ferguson έσπρωχναν το «πειρατικό» τους πλοίο στην Βόρεια Θάλασσα, κοιτάχτηκαν με μία στιγμιαία αμφιβολία. Διστακτικά, άφησαν το παιχνίδι τους στα ταραγμένα νερά της ακτής της πόλης Peterhead που βρίσκεται στην Σκωτία.

Το ταξίδι του παιδικού παιχνιδιού της Playmobil που εύστοχα ονομάστηκε «περιπέτεια», το οποίο ο οκτάχρονος Ollie και ο πεντάχρονος αδελφός του Henry είχαν κάποτε κερδίσει και «μάζευε» σκόνη στο σπίτι, μόλις είχε ξεκινήσει.

Το πειρατικό τους πλοίο ταξίδεψε στην Σκανδιναβία και από εκεί στο Cape Verde, διασχίζοντας νερά που έχουν καταστρέψει πολύ μεγαλύτερα σκάφη από ένα το οποίο έχει μήκος μόλις 67 εκατοστά και κοστίζει μόνο $67.

playmobil 1

Πηγή: CNNi

Το συγκεκριμένο ταξίδι έχει συγκεντρώσει την προσοχή ανθρώπων από την Κοπεγχάγη στον Καναδά και από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ταξίδι αυτό αποτελεί μέρος μίας ιδέας του Mac, πατέρα των αγοριών που έθεσε στους γιους του 500 περιπέτειες.

Μέχρι στιγμής, τα αγόρια έχουν πετύχει 208 από αυτές με την κάθε μία να περιγράφεται με ακρίβεια στην σελίδα τους στο Facebook αλλά καμία μέχρι πρότινος δεν είχε συγκεντρώσει τόσο μεγάλη προσοχή όσο το πειρατικό καράβι της Playmobil.

«Ξεκίνησε στη λογική του μηνύματος σε ένα μπουκάλι» λέει ο Mac, στο CNNi από το σπίτι της οικογένειας «το να στείλεις ένα μήνυμα από μία χώρα σε μία άλλη για να μάθεις πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος».

«Δεν θέλαμε να στείλουμε ένα πλαστικό μπουκάλι στον ωκεανό καθώς αυτό αποτελεί σκουπίδι και στέλνει το λάθος μήνυμα και αντί αυτού επιλέξαμε το πλοίο Playmobil που τα παιδιά δεν χρησιμοποιούσαν και θα πήγαινε σε μαγαζί φιλανθρωπίας ή κάπου αλλού».

Ταξίδι εξερεύνησης

Για να το κάνουν κατάλληλο να αποπλεύσει, τα αγόρια του προσέθεσαν ένα αντίβαρο ώστε αυτό να σταματήσει να αναποδογυρίζει και φελιζόλ για να μπορέσει να επιπλέει. Έπειτα το δοκίμασαν στην τοπική τους πισίνα και σε ανοιχτή θάλασσα πριν από το μεγάλο του ταξίδι.

Αλλά οι Fergusons δεν είχαν ιδέα πως θα εξελιχθεί το ταξίδι, τις 26 Μαϊου το καραβάκι τοποθετήθηκε στη θάλασσα μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας της οικογένειας.Ο πατέρας τους μάλιστα δήλωσε πως « Ενδόμυχα πίστευα πως θα το βρω πιο κάτω από εκεί που το αφήσαμε στην ακτή».

MAC FERGUSON 1

Πηγή: Mac Ferguson

Αντίθετα όμως, το καραβάκι ταξίδεψε 390 ναυτικά μίλια και έφτασε στη Δανία όπου το βρήκε μία οικογένεια η οποία επικοινώνησε με τους Ferguson μέσω Facebook στέλνοντάς τους φωτογραφίες τους με το καράβι πριν το επιστρέψουν στην θάλασσα.

playmobil 4

Πηγή: CNNi

MAC FERGUSON

Πηγή: Haakon Braathu Haave

Από εκεί το πλοίο ταξίδεψε στην Σουηδία όπου κατέληξε σε ένα δέντρο πριν το βρει μία γυναίκα που του έκανε κάποιες μικροεπισκευές πριν το αφήσει για να συνεχίσει στον τελευταίο προορισμό του, αυτή τη φορά στην Νορβηγία.

playmobil tree

Πηγή: CNNi

playmobil woman

Πηγή: CNNi

«Εν μέρει επιλέξαμε το καραβάκι Playmobil επειδή δεν το χρησιμοποιούσαμε και επειδή ήταν πιο ελκυστικό στο μάτι και έπειθε τους ανθρώπους να το συλλέξουν παρά να το αφήσουν εκεί που ήταν» αναφέρει ο Mac «και προφανώς δούλεψε καλύτερα από ότι υπολογίζαμε».

Η τελευταία του εμφάνιση έγινε στην Νορβηγία, όταν και βρέθηκε από μέλη πληρώματος ενός σκάφους πολύ κοντά στην ακτογραμμή της Νορβηγίας. «Τα κατάφερε σε τρεις χώρες σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων κάτι που είναι απίστευτο» όπως αναφέρει ο Ferguson, με ένα απεριόριστα πιο απαιτητικό ταξίδι να βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

crew

Πηγή: Haakon Braathu Haave

Τοποθετήθηκε στο κατάστρωμα του Christian Radich, ενός μεγάλου ιστιοφόρου με πάνω από τρία κατάρτια, και αφέθηκε στα νερά για το Cape Verde στον Ατλαντικό Ωκεανό

Όσον αφορά το τι θα επακολουθήσει στο μέλλον, η οικογένεια δεν έχει ιδέα αλλά τα αγόρια είναι πολύ ενθουσιασμένα.

«Είναι αστείο γιατί αυτή δεν είναι οι πιο περιπετειώδης από τις 500 προκλήσεις τις οποίες είχαμε» εξηγεί ο Ferguson, που έστειλε δύο ανθρωπάκια Lego men στο διάστημα 19.5 μίλια πάνω από την Γη με μία GoPro.

«Αλλά από τις 500, αυτή έγινε ιδιαιτέρως πολύπλοκη και σίγουρα έκανε τα αγόρια δημοφιλή στο σχολείο».

Καθώς απολαμβάνουν την προσοχή των συμμαθητών τους και παρακολουθούν τους εαυτούς τους στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες έχουν γίνει λίγο «μπλαζέ» σύμφωνα με τον πατέρα τους.

Ο Ferguson ελπίζει το ταξίδι αυτό να παροτρύνει και άλλους να θέσουν εξωτερικές προκλήσεις στα παιδιά τους σε μία εποχή που εκείνα είναι συνεχώς συνδεδεμένα στα tablets τους.

Ο 44χρονος που έχει την δική του επιχείρηση θέτοντας τέτοιου είδους περιπέτειες σε παιδιά λέει «Δεν προσπαθώ να κάνω τα αγόρια Bear Grylls ή Ray Mears αλλά θέλω να τα κάνω να μοιράζονται εμπειρίες γιατί με αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν και γίνονται πιο περιπετειώδη».

A nautical toy story: Sailing the high seas in miniature

By Matt Majendie, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ