ΚΟΣΜΟΣ

«Γρίφος» ο σχηματισμός γερμανικής κυβέρνησης - Πιέσεις για μετακίνηση Σόιμπλε

«Γρίφος» ο σχηματισμός γερμανικής κυβέρνησης - Πιέσεις για μετακίνηση Σόιμπλε
REUTERS/Fabrizio Bensch

Οι συντηρητικοί της Βαυαρίας εκφράζουν την αγωνία τους μετά και τις βαριές απώλειες που υπέστη το κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ενώ προδιαγράφονται ως ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να σχηματίσει έναν συνασπισμό τριών κομμάτων.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι «τιμώρησαν» το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης του 2015, αφού στράφηκαν στο ακροδεξιό AfD, το οποίο βρέθηκε στην τρίτη θέση, με 12,6%.

Αποδυναμωμένη, η Μέρκελ προσανατολίζεται στο μόνο ρεαλιστικό σενάριο ενός συνασπισμού μαζί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), τους Πράσινους, οι οποίοι διατυπώνουν διαφωνίες σε αρκετά ζητήματα, όπως οι φόροι, η ενέργεια, η πορεία της Ευρώπης και η μετανάστευση.

Ενόψει της αβεβαιότητας που επικρατεί, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα σήμερα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι καθυστερήσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία.

Άλλο ένα βασικό ζήτημα για τους επενδυτές είναι αν ο Σόιμπλε θα παραμένει ο υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Την Τρίτη, ορισμένοι συντηρητικοί σύμμαχοι άσκησαν πιέσεις ώστε να αναλάβει μια νέα θέση ως πρόεδρος ή ως ομιλητής του κοινοβουλίου.

Ενώ το FDP και οι Πράσινοι σημείωσαν το μίνιμουμ της πρόθεσής τους για συμβιβασμό, η Βαυαρική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), η οποία αποτελεί κοινοβουλευτικό μπλοκ με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), ύψωσε τους τόνους υπό τον φόβο απώλειας περαιτέρω υποστήριξης και διαρροές προς το AfD, στις κρατικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

«Το CSU έχει δώσει στους ψηφοφόρους εγγυήσεις και μια από αυτές είναι το ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες. Πρέπει να περιορίσουμε τη μετανάστευση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του CSU Andreas Scheuer στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Η Βαυαρία ήταν το κύριο σημείο εισόδου των μεταναστών στη Γερμανία το 2015 και το CSU θέλει να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών σε 200.000 ετησίως.

Η Μέρκελ απέκλεισε με συνέπεια τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου και η πίεση έχει μειωθεί, καθώς η ροή έχει επιβραδυνθεί. Οι Πράσινοι υιοθετούν μια πολύ πιο φιλελεύθερη προσέγγιση και απλώς αρνούνται τα όρια.

Δύσκολος αλλά πιθανός ένας συνασπισμός

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Joachim Herrmann, επανέλαβε επίσης το αίτημα του CSU, αλλά χρησιμοποίησε έναν ελαφρώς πιο θετικό τόνο σχετικά με τις προοπτικές ενός συνασπισμού Τζαμάικα, όπως λέγεται επειδή τα χρώματα των κομμάτων μοιάζουν με τη σημαία του νησιού: μαύρο για το CDU / CSU, κίτρινο για το FDP και πράσινο για τους Πρασίνους.

«Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές, είναι δυνατό, αλλά δεν είναι εύκολο», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Η υποστήριξη στο CSU υποχώρησε την Κυριακή στο 6,2% - σε εθνικό επίπεδο - από 7,4% στις τελευταίες εκλογές το 2013.

Εκτός από την «κόκκινη γραμμή» του CSU για τους μετανάστες, η συμφωνία με τους φιλικούς προς το περιβάλλον Πράσινους φαίνεται δύσκολη, έως ακατόρθωτη. Η Βαυαρία φιλοξενεί τους κατασκευαστές αυτοκινήτων πολυτελείας BMW και Audi και το CSU αντιστέκεται έντονα σε οποιαδήποτε προοπτική απαγόρευσης του ντίζελ και άλλων κινητήρων καύσης μετά από το σκάνδαλο εκπομπών στη βιομηχανία.

Την ίδια ώρα, όπως φαίνεται και το AfD βρίσκεται αντιμέτωπο με προβλήματα αφού, όπως ανακοίνωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης η Frauke Petry παραιτείται. Πολλοί Γερμανοί είναι συγκλονισμένοι που ένα ακροδεξιό κόμμα εισέρχεται για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

Ένα από τα κορυφαία μέλη του AfD προκάλεσε αγανάκτηση επειδή δήλωσε ότι οι Γερμανοί πρέπει να είναι περήφανοι για τα επιτεύγματα των στρατιωτών τους στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ χαρακτήρισε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο ως ένα «μνημείο ντροπής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ