ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η στάση του Σόιμπλε κρίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: Η στάση του Σόιμπλε κρίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS/ AXEL SCHMIDT

Την ώρα που η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχεται όλο και εντονότερες πιέσεις από στελέχη του κόμματός του και των συμμάχων του να αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να προεδρεύσει του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag).

«Οι πρόεδροι της Bundestag είναι πάντα ιδιαίτερες προσωπικότητες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα» δήλωσε την Τρίτη σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Το επόμενο νομοθετικό σώμα «θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα» λόγω της εισόδου στο γερμανικό κοινοβούλιο του AfD και θα απαιτηθεί για την προεδρία του σώματος ένα πρόσωπο με «πολύ μεγάλη εμπειρία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, στέλεχος, όπως άλλωστε και ο Σόιμπλε, του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών CDU.

«Εάν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε συμφωνούν, θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου της Bundestag», σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.

Η ίδια εξάλλου η Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται διατεθειμένη να πείσει προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών να παραχωρήσει τα ηνία του υπουργείου του και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο CDU.

Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε εξάλλου την Μέρκελ στην επίτευξη του στόχου σχηματισμού μιας πλειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού, αφού οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, με τους οποίους θα πρέπει να συμμαχήσει μετά τις πολύ απογοητευτικές επιδόσεις του κόμματός της, δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, στέλεχος του CDU της Άνγκελας Μέρκελ δεν αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου της Bundestag.

Η Bundestag πρέπει να συγκληθεί έως την 24η Οκτωβρίου και ένας νέος πρόεδρος του σώματος πρέπει να έχει επιλεχθεί έως τότε.

Όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Morgenpost, «μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, πολλοί είναι που θέλουν μία ηγετική φυσιογνωμία όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

«Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να ηγηθεί μιας Βουλής όπου περισσότεροι από 90 βουλευτές του AfD θα κάνουν αντιπολίτευση. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, ωστόσο... ο πρόεδρος της Βundestag προέρχεται συνήθως από τις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος , δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού κοινοβουλίου μπορεί επίσης να είναι ιδανικό για την προεδρία και για έναν ακόμη λόγο: πολλοί πιστεύουν πως, όποιος μπορεί να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες, δεν θα μπορεί να πέσει θύμα εκφοβισμού από το AfD», επισημαίνει ακόμα η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ