ΚΟΣΜΟΣ

Βίλα Ιόλα: η λεηλατημένη κατοικία - μουσείο του «Μέγα Αλέξανδρου» της τέχνης (Vid)

Βίλα Ιόλα: η λεηλατημένη κατοικία - μουσείο του «Μέγα Αλέξανδρου» της τέχνης (Vid)
Youtube

Η θρυλική αλλά ρημαγμένη βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα αποκτά και πάλι ζωή. Ο δήμος Αγίας Παρασκευής αγόρασε το κτήριο-«φάντασμα» με στόχο να το αναδείξει σε μουσείο και χώρο πολιτισμού.

Σήμερα, οι πόρτες και τα παράθυρά της βίλας, επί της οδού Δημοκρατίας, στο Κοντόπευκο της Αγίας Παρασκευής, που κάποτε ήταν τόπος συνάντησης των μεγαλύτερων ονομάτων της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής, είναι χτισμένα με τσιμεντόλιθους, για να αποφευχθεί περαιτέρω λεηλασία της.

Στον κήπο των 7 στρεμμάτων διασώζονται υστεροβυζαντινοί κίονες, αλλά και το πλακόστρωτο που επιμελήθηκε ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, Δημήρης Πικιώνης.

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας

Γεννήθηκε το 1907 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως Κωνσταντίνος Κουτσούδης, από εύπορους γονείς. Έφθασε το 1926 στην Αθήνα κρατώντας τρεις συστατικές επιστολές από τον Κωνσταντίνο Καβάφη -μία για τον Αγγελο Σικελιανό, μία για τον Κωστή Παλαμά και μία για τον Δημήτρη Μητρόπουλο.Το 1931 εγκαταλείπει την Ελλάδα και ξεκινά τα ταξίδια του στην Ευρώπη, επιθυμώντας να ακολουθήσει το όνειρό του να γίνει χορευτής. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1930 φεύγει για τη Νέα Υόρκη. Γίνεται κορυφαίος χορευτής στο νεοσύστατο «Ballet Theatre Company» της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Αφού κατέκτησε τον κόσμο του χορού έκανε στροφή στην καριέρα του, δημιουργώντας γκαλερί σε Νέα Υόρκη, Γενεύη, Ζυρίχη, Παρίσι, Μιλάνο, Μαδρίτη,

Αρχές του ’50 αγοράζει μια έκταση 25 στρεμμάτων στην Αγία Παρασκευή, με σκοπό να χτίσει ένα «χωριό καλλιτεχνών» στο οποίο θα έμεναν όλοι οι ταλαντούχοι φίλοι του. Μέχρι το 1970 όταν και έκλεισε όλες του τις γκαλερί, μοίραζε το χρόνο του σε εξωτερικό και Ελλάδα.

Από τη δεκαετία του 1960 περνάει όλο και περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και συνεργάζεται με διάφορες γκαλερί.

Στη βίλα μεταφέρει την τεράστια προσωπική συλλογή του από έργα αρχαίας, βυζαντινής και σύγχρονης Τέχνης, καθώς και άλλα κομμάτια όπως ταπισερί, έπιπλα και σερβίτσια μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας.

Το βίντεο είναι μια παραγωγή του UP DRONES.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ