ΚΟΣΜΟΣ

Θαλάσσια είδη από την Ιαπωνία έφθασαν στις ακτές των ΗΠΑ μετά το τσουνάμι του 2011

Θαλάσσια είδη από την Ιαπωνία έφθασαν στις ακτές των ΗΠΑ μετά το τσουνάμι του 2011
REUTERS/Mainichi Shimbun

Το φονικό τσουνάμι που χτύπησε την βορειοανατολική Ιαπωνία το 2011, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες και τις τεράστιες καταστροφές, προκάλεσε και τη μεγαλύτερη μετανάστευση θαλάσσιων ειδών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σχεδόν τριακόσια είδη θαλάσσιας ζωής μεταφέρθηκαν χιλιάδες μίλια μακριά, διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό και έφθασαν ως την δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών περίπου ένα εκατομμύριο πλάσματα, μεταξύ των οποίων μαλακόστρακα, θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες και θαλάσσια σκουλήκια, ταξίδεψαν 7.725 χιλιόμετρα πάνω στα συντρίμμια που παρασύρθηκαν από το τσουνάμι.

«Αυτό το ταξίδι εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα απρογραμμάτιστα φυσικά πειράματα θαλάσσιας βιολογίας, ίσως στην ιστορία», εκτιμά ο Τζον Τσάπμαν, ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο οποίος έκανε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science.

Το τσουνάμι, που προκλήθηκε μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 9 Ρίχτερ το απόγευμα της 11ης Μαρτίου 2011, δημιούργησε πέντε εκατομμύρια τόνους συντρίμμια, αφού κατέστρεψε τις περιοχές τις οποίες χτύπησε.

Το 70% από αυτά τα συντρίμμια βυθίστηκε γρήγορα στον ωκεανό, όμως αμέτρητα αντικείμενα όπως σημαδούρες, αποβάθρες, βάρκες, κομμάτια από πλαστικό παρασύρθηκαν από τη θάλασσα. Μεταξύ Ιουνίου 2012 και Φεβρουαρίου 2017, ξεβράστηκαν στις παραλίες της Ουάσινγκτον, του Όρεγκον, της Καλιφόρνια, της Βρετανικής Κολομβίας, της Αλάσκα αλλά και στη Χαβάης, 289 ιαπωνικά είδη θαλάσσιας ζωής, που ήταν «κολλημένα» σε 600 κομμάτια συντριμμιών

Τα δύο τρίτα από αυτά τα είδη, κάποια από τα οποία αναπαράχθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ήταν άγνωστα στις ΗΠΑ. «Η ποικιλία ήταν εντυπωσιακή», τόνισε ο Τζέιμς Κάρλτον, καθηγητής στο Williams College της Μασαχουσέτης. «Μαλάκια, θαλάσσιες ανεμώνες, κοράλλια, καβούρια, μια τεράστια ποικιλία ειδών, ένα μεγάλο δείγμα της ιαπωνικής πανίδας», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ