ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν είμαι τρομοκράτης»: Μια Γερμανίδα «νύφη» του ISIS ζητά βοήθεια από την Μέρκελ

«Δεν είμαι τρομοκράτης»: Μια Γερμανίδα «νύφη» του ISIS ζητά βοήθεια από την Μέρκελ

Πριν τρία χρόνια, η Nadja Ramadan εγκατέλειψε τα πάντα στη Γερμανία, κι ακολούθησε τον σύζυγό της, έναν Τουρκογερμανό πολίτη, στη Συρία, κάνοντας όνειρα για μια νέα ζωή. Σήμερα, απευθύνει δραματική έκκληση στην γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να μεσολαβήσει προκειμένου η ίδια και τα παιδιά της να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Η 31χρονη βρέθηκε στη Die Zeitτο 2014, λίγο μετά τον γάμο της με τον Τζεμ Κουλά, έναν τουρκογερμανό από το Αμβούργο, με σπουδές στην Επικοινωνία και τη διαφήμιση, ο οποίος ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα από τη συμμετοχή του σε ομάδες και τεμένη σαλαφιστών.

Όμως εδώ και δύο μήνες η Nadja Ramadan κρατείται αιχμάλωτη σε ένα στρατόπεδο στη Συρία. Εκεί την συνάντησε ένας δημοσιογράφος της γερμανικής Die Zeit, κι όταν απεγνωσμένα του ζήτησε βοήθεια, εκείνος μαζί με τον φωτογράφο που τον συνόδευε, βιντεοσκόπησε την έκκλησή της προς την Άγκελα Μέρκελ.

Καθισμένη στο δάπεδο του κελιού της και κρατώντας ένα μωρό στην αγκαλιά της, η Nadja Ramadan διαβεβαιώνει ότι δεν είναι επικίνδυνη. «Δεν κάνω κακό σε κανέναν, δεν είμαι τρομοκράτης», λέει απευθυνόμενη στην Άγκελα Μέρκελ, και σε μια προσπάθεια να συστηθεί με την καγκελάριο, αναφέρει το όνομά της καθώς και ότι γεννήθηκε στο Landshut της Βαυαρίας.

«Δεν ήρθα εδώ για να πολεμήσω. Ακολούθησα τον άνδρα μου. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έβλεπα τηλεόραση. Δεν ήξερα. Δεν ήθελα να ξέρω», λέει.

Μιλά για τα δυο παιδιά της, τα οποία ταλαιπωρούνται από διάφορες δερματικές ασθένειες, καθώς και ιλαρά. Το μεγαλύτερο από αυτά, είναι 2,5 ετών κι εξαιτίας του σοκ που έχει υποστεί από αυτά που ζει στην εμπόλεμη Συρία, δεν μπορεί να μιλήσει. Βγάζει μόνο άναρθρες κραυγές και τραβά τη μητέρα του από την μπούργκα της όταν επιζητά την προσοχή της.

Η Ράκκα πλέον βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από τον διεθνή συνασπισμό με τους τζιχαντιστές να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη που είχαν αυτόανακηρύξει σε πρωτεύουσα του χαλιφάτου και το μέλλον τους μοιάζει προδιαγεγραμμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ