ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιαν Ασάντζ: Το δημοψήφισμα στην Καταλονία είναι ο Πρώτος Διαδικτυακός Πόλεμος

Τζούλιαν Ασάντζ: Το δημοψήφισμα στην Καταλονία είναι ο Πρώτος Διαδικτυακός Πόλεμος
REUTERS

Σε τροχιά ρήξης με τον πρόεδρο του Εκουαδόρ βρίσκεται ο δημιουργός του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, μετά τη δημόσια στήριξή του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Ασάντζ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε ότι «ο Πρώτος Διαδικτυακός Πόλεμος έχει ξεκινήσει στην Καταλονία, καθώς ο κόσμος και η κυβέρνηση το χρησιμοποιούν για να οργανώσουν το δημοψήφισμα και η Ισπανία για έξυπνες επιθέσεις, να παγώνει συνδέσμους τηλεπικοινωνίας, λογοκρισία, κτλ.»

Σε ακόλουθο post τονίζει ότι «αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία είναι η πιο σημαντική δυτική σύγκρουση ανάμεσα σε πολίτες και κράτος από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Οι τοποθετήσεις του Ασάντζστα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν προκαλέσει χιλιάδες απαντήσεις και αντιδράσεις μόνο στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και εντός της πρεσβείας στην οποία βρίσκεται ο Αυστραλός φυγόδικος. «Εάν ο πρόεδρος Μορένο θέλει να φιμώσει τη δημοσιογράφική μου κάλυψη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να το πει ανοικτά, μαζί με τη νομική βάση της άποψής του».

Οι «ρωγμές» στη σχέση των δύο πλευρών άρχισαν να εμφανίζονται από τον Μάιο, όταν ανέλαβε ο Μορένο και ο οποίος πήρε αποστάσεις από τις αποφάσεις του προκατόχου του, Ραφαέλ Κορέα. Σε δηλώσεις του στο CNN ο Μορένο είπε ότι «του έχουμε δώσει άσυλο, αλλά του ζητήσαμε με ευγενικό τρόπο να σταματήσει να σχολιάζει πολιτικά ζητήματα του Εκουαδόρ και φίλιων χωρών, καθώς το καθεστώς του αιτούντα πολιτικού ασύλου δεν του το επιτρέπει».

Στα tweets του για το δημοψήφισμα ο Ασάντζ τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρέπει να αποβάλει άμεσα από την Ε.Ε. την Ισπανία, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο 45χρονος ιδρυτής της WikiLeaks, έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Παρά το γεγονός ότι η δίωξή του από τις αρχές της Σουηδίας έχει αποσυρθεί, θεωρείται δεδομένο ότι θα συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία, την στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ