ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα και την αστυνομική βία σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική

Καταλονία: Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα και την αστυνομική βία σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική
REUTERS/Juan Medina

Οι εικόνες από τις αιματηρές συμπλοκές αστυνομικών με πολίτες που πλησίαζαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία έκαναν τον γύρο του κόσμου, με Ευρωπαίους πολιτικούς να παίρνουν θέση τόσο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και το πώς το αντιμετώπισε η Μαδρίτη, όσο και για την πρωτοφανή αστυνομική βία.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη του ευρωκοινοβουλίου, Γκι Φερχόφστατ, καταδίκασε τα γεγονότα στην Καταλονία.

«Από τη μία οι αυτονομιστές προχώρησαν με το αποκαλούμενο δημοψήφισμα που είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γνωρίζοντας καλά πως μόνο μια μειοψηφία θα συμμετείχε, καθώς το 60% των Καταλανών είναι κατά της απόσχισης. Από την άλλη η χρήση υπέρμετρης βίας για να σταματήσει τη διεξαγωγή του», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημειώνει μάλιστα πως «στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με τον πολιτικό διάλογο και το σεβασμό της συνταγματικής τάξης, όπως ενισχύονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Είναι καιρός για αποκλιμάκωση. Μόνο με διαπραγματεύσεις όπου θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, ακόμη και η καταλανική αντιπολίτευση θα βρεθεί λύση».

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε πως η Βρετανία ανησυχεί μεν για τη βία που σημειώθηκε στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, αλλά θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική.

«Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα του πως «τα πράγματα θα ηρεμήσουν».

Τη βία καταδίκασε και ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ προσθέτοντας όμως πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

«Να αλλάξει πορεία» κάλεσε από την πλευρά της την Ισπανία η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και καταδίκασε την επέμβαση της αστυνομίας σε πολλά εκλογικά τμήματα για να εμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η Στέρτζον, η οποία είχε ήδη ζητήσει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, εξέφρασε «ανησυχία» για τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου απ' αυτή την ισπανική περιφέρεια.

«Ανεξάρτητα από τις απόψεις μας για την ανεξαρτησία, οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε τις σκηνές που εξελίσσονται εκεί και να καλέσουμε την Ισπανία να αλλάξει πορεία πριν κάποιος τραυματισθεί σοβαρά. Ας αφήσουμε τους Καταλανούς να ψηφίσουν ειρηνικά», έγραψε η Στέρτζον στο Twitter, η οποία χαρακτήρισε "αδύναμη" την τοποθέτηση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα στην Καταλονία.

Η βούληση των Καταλανών να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους έχει βρει ισχυρή υποστήριξη στη Σκωτία, τρία χρόνια έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτητοποίησης των Σκωτσέζων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλληλεγγύη ανάμεσα σε καταλανούς και σκωτσέζους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είχε εξάλλου εκδηλωθεί στη διάρκεια πολλών συγκεντρώσεων τον περασμένο μήνα στη Σκωτία, όπου μια εκατοστή άνθρωποι κρατούσαν καταλανικές σημαίες.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα είχε πετύχει από το Λονδίνο τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον Σεπτέμβριο 2014, το οποίο είχε χάσει καθώς 55% των ψηφοφόρων είχαν επιλέξει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο σφοδρές ήταν οι επικρίσεις από τη Λατινική Αμερική με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να χαρακτηρίζει τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «υποκριτή επειδή υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ενώ στην πατρίδα του καταστέλλει τους διαφωνούντες».

Η Ισπανία είναι ένας ηχηρός επικριτής του αριστερού Μαδούρο καθώς τον κατηγορεί ότι υπονομεύει τη δημοκρατία της Βενεζουέλας και έχει βυθίσει στην απελπισία τα 30 εκατομμύρια πολίτες της χώρας του εξαιτίας ελλείψεων στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ως απόδειξη ότι ο Ραχόι είναι αυτός που δεν διαθέτει δημοκρατικά διαπιστευτήρια, ο Μαδούρο επικαλέστηκε τις εικόνες στις οποίες οι ειδικές μονάδες της ισπανικής αστυνομίας φαίνονταν να εισβάλλουν σε εκλογικά τμήματα σ' ολόκληρη την Καταλονία και να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια.

«Ποιος είναι ο δικτάτορας;» δήλωσε ο Μαδούρο και πρόσθεσε «ο Μαριάνο Ραχόι επέλεξε το αίμα, τα γκλομπ, τα χτυπήματα και την καταπίεση εναντίον ενός ευγενικού λαού. Δίνουμε το χέρι μας στον λαό της Καταλονίας. Αντιστάσου Καταλονία! Η Λατινική Αμερική σε θαυμάζει».

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατηγόρησε με τη σειρά της τον Μαδούρο για υποκρισία στην επίθεσή του εναντίον του Ραχόι λέγοντας πως ο βενεζουελανός ηγέτης κατέστειλε βίαια διαδηλωτές που επί τέσσερις μήνες ζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια, πρόωρες εκλογές και σεβασμό του κοινοβουλίου που ελέγχει η αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ