ΚΟΣΜΟΣ

«Παγώνει» τα πανεπιστημιακά δίδακτρα η Μέι

«Παγώνει» τα πανεπιστημιακά δίδακτρα η Μέι
REUTERS/Hannah McKay

Πάγωμα των πανεπιστημιακών διδάκτρων για Βρετανούς και Ευρωπαίους προπτυχιακούς φοιτητές στα σημερινά επίπεδα προανήγγειλε η Τερέζα Μέι.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι το ανώτατο ύψος των διδάκτρων που θα μπορούν να χρεώνουν τους εγχώριους φοιτητές και όσους προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ τα πανεπιστήμια στην Αγγλία θα παραμείνει στις 9.250 λίρες για κάθε έτος σπουδών. Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε αύξηση της τάξης των 250 λιρών ανά έτος σπουδών για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα η Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί το κατώτατο όριο του μισθού που θα πρέπει να κερδίζει από τη δουλειά του ένας απόφοιτος πριν αρχίσει να αποπληρώνει το φοιτητικό του δάνειο – το όριο ανεβαίνει από τις 21.000 στις 25.000 λίρες το χρόνο.

Πρόσθεσε επίσης ότι όλο το σύστημα χρηματοδότησης των σπουδών στα αγγλικά πανεπιστήμια θα επανεξεταστεί, παραδεχόμενη ότι όταν οι Συντηρητικοί τριπλασίασαν το ανώτατο όριο των διδάκτρων για τις προπτυχιακές σπουδές το 2012 δεν ανέμεναν ότι σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια θα χρέωναν το μέγιστο ποσό.

Όπως συμπλήρωσε, αναμενόταν ότι παράλληλα θα προσφέρονταν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών μικρότερης διάρκειας, κάτι που δεν συνέβη.

Η Τερέζα Μέι προέβη σε αυτή την εξαγγελία καθώς το θέμα των πανεπιστημιακών διδάκτρων επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο έπειτα από την προεκλογική υπόσχεση των Εργατικών να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους που συσσωρεύεται για τους απόφοιτους στην Αγγλία.

Αν και οι Εργατικοί επικρίθηκαν διότι μετά τις εκλογές είπαν ότι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι υπό εξέταση, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των προπτυχιακών διδάκτρων.

Η θέση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ένας παράγοντας που συνέβαλε στο απρόσμενα άσχημο αποτέλεσμα για την Μέι στις εκλογές του Ιουνίου ήταν η στροφή των νέων προς το Εργατικό Κόμμα, με το ζήτημα των πανεπιστημιακών διδάκτρων να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Η σκιώδης Υπουργός Παιδείας των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε η Πρωθυπουργός «απελπισμένη προσπάθεια να σταλεί το ζήτημα στις καλένδες».

Υπενθυμίζεται ότι 9.790 φοιτητές βρετανικών πανεπιστημίων κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2015-16 προέρχονταν από την Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται στη δέκατη θέση διεθνώς και στην πέμπτη στην ΕΕ (πίσω από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιρλανδία) ως προς τη μεγαλύτερη εθνική κοινότητα φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ