ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστικό ορισμένων από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες των ΗΠΑ είναι η ανάγνωση

Το μυστικό ορισμένων από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες των ΗΠΑ είναι η ανάγνωση
EPA/KIM LUDBROOK

Ορισμένοι από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους, παγκοσμίως, έχουν κάτι κοινό. Δεν είναι ούτε ο υψηλός δείκτης IQ, ούτε και η ιδιαίτερα ευνοϊκή τύχη τους.

 

Πρόκειται για την πηγαία αγάπη και εκτίμηση που τρέφουν για την ανάγνωση.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία δύο μικρών αγοριών από οικογένειες την οποία έπληξε η Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση του 1920. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων εργάσθηκαν σε ένα παντοπωλείο στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Το μεγαλύτερο είχε αναλάβει την εκτροφή και την πώληση χάμστερ για να μπορέσει να επιβιώσει.Το νεαρότερο αγόρι, έχοντας καθυστερήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο κολλέγιο, έκανε πιο απλές δουλειές όπως να πουλάει τσίχλες και μπουκάλια αναψυκτικών από πόρτα σε πόρτα.

Τότε, κάθε αγόρι κέρδιζε περίπου δύο δολάρια μέχρι το τέλος της ημέρας. Μόλις, όμως, μερικές δεκαετίες αργότερα το κέρδος τους θα άγγιζε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο με τον όμιλό τους, που έφερε το όνομα Berkshire Hathaway.

Ποια είναι όμως αυτά τα αγόρια; Δεν είναι άλλοι από τους Τσάρλι Μάνγκερ και Γουόρεν Μπάφετ. Πώς όμως κατάφεραν αυτοί οι δύο άλλοτε φτωχοί νεαροί να μετατραπούν στους μεγαλύτερους και πιο πετυχημένους επενδυτές που έχει γνωρίσει ποτέ η Αμερική;

Είναι εντυπωσιακό πως ο Μπάφετ περνά το 80% της ημέρας διαβάζοντας, ενώ ο 93χρονος, πλέον, Μάνγκερ είχε αποκαλύψει σε ένα γκρουπ φιλόδοξων φοιτητών Νομικής τα «κλειδιά» της επιτυχίας τους.

«Βλέπω διαρκώς ανθρώπους οι οποίοι πετυχαίνουν στη ζωή να μην είναι οι εξυπνότεροι, ούτε καν οι πιο εργατικοί ή επιμελείς , αλλά αντίθετα μπορεί να είναι μηχανές μάθησης», αναφέρει ο ίδιος. «Πηγαίνουν για ύπνο κάθε βράδυ λίγο σοφότεροι απ’ όσο ήταν όταν σηκώθηκαν το πρωί και αυτό πραγματικά βοηθάει, ειδικά στο βάθος του χρόνου», συμπληρώνει.

Τα πρώτα χρόνια της επενδυτικής του σταδιοδρομίας ο Μπάφετ διάβαζε 600 με 1000 σελίδες μόνο σε μία ημέρα. Σήμερα, εξακολουθεί να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στην ανάγνωση.

«Διαβάστε 500 σελίδες ... κάθε μέρα. Έτσι λειτουργεί η γνώση. Συσσωρεύεται, όπως το ενδιαφέρον που είναι κι αυτό σύνθετο. Όλοι μπορείτε να το κάνετε, αλλά σας εγγυώμαι ότι δεν θα το κάνουν πολλοί από εσάς», υποστηρίζει.

Η συμβουλή του; «Ανεξάρτητα από το ποιο σημείο είναι η ζωή σας, συνεχίστε να μαθαίνετε και θα πετύχετε».

Ο Μπάφετ και ο Μάνγκερ δεν είναι οι μόνοι δισεκατομμυριούχοι που «πιστώνουν» την επιτυχία τους στην ανάγνωση βιβλίων.

Elon Musk 2015 wikipedia copy

(Wikipedia/ Ο Έλον Μασκ)

Ο μηχανολόγος, μεγιστάνας και επενδυτής στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, Έλον Μασκ, λέγεται πως έμαθε τον τρόπο κατασκευής των πυραύλων διαβάζοντας βιβλία. Ο Μασκ, σε μικρότερη ηλικία, δεχόταν μπούλινγκ λόγω της καταγωγής του από τη Νότια Αφρική. Βρήκε άνεση και «καταφύγιο» στα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, τα οποία εν τέλει τον ενέπνευσαν να αφήσει μια «κληρονομιά» σε αυτόν τον κόσμο.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ένας αιώνιος, ως γνωστόν, «βιβλιοφάγος» καθώς διαβάζει περίπου 50 βιβλία ετησίως, αλλά αυστηρά μη λογοτεχνικά. Επιπλέον, παρ’ ότι επισκέπτεται πολλά μέρη και συναντά ενδιαφέροντα άτομα, εξακολουθεί να διαβάζει βιβλία για να αποκτήσει νέες γνώσεις.

Italian legal hardback books open

(Wikimedia Commons)

Ομοίως, και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κάλεσε και προέτρεψε το 2015, όλους τους ανθρώπους να γίνουν συνοδοιπόροι στην προσπάθεια που είχε αρχίσει με στόχο την ανάγνωση ενός βιβλίου κάθε δύο εβδομάδες.

Θέλετε να πάτε για ύπνο λίγο σοφότεροι απόψε; Αν και η ανάγνωση είναι πολύτιμη, οι περισσότεροι άνθρωποι το βλέπουν σαν αγγαρεία. Ίσως αναρωτηθείτε γιατί να διαβάσετε ενώ μπορείτε να κλείσετε την ημέρα με την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή ή ακόμη και με μια ωραία συνάντηση με φίλους; Κι όμως, έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε και να αξιοποιήσετε τα οφέλη της ανάγνωσης χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψετε τα άλλα ενδιαφέροντά σας; Αυτή είναι μία δυνατότητα που σίγουρα προσφέρει, πλέον, η τεχνολογία αποδυναμώνοντας κάθε πιθανή δικαιολογία που ίσως βρείτε.

Διάφορα γκάτζετ, όπως η ύπαρξη ποικίλων εφαρμογών εκμάθησης που μετατρέπουν τα καλύτερα μη λογοτεχνικά βιβλία σε αναγνώσματα των 15 λεπτών, καθιστούν τη συνήθεια της ανάγνωσης εφικτή για όλους τους ανθρώπους χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσουν άλλα εξίσου σημαντικά πράγμτα από την ζωή τους. Μπορείτε να μάθετε για την επιστήμη πυραύλων κατά τη διάρκεια του πρωινού, τις επενδύσεις του χρηματιστηρίου κατά το μεσημεριανό γεύμα και τις «7 συνήθειες των ιδιαίτερα αποτελεσματικών ατόμων» τις βραδινές ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ