ΚΟΣΜΟΣ

Αναταραχή στις ισπανικές αγορές μετά το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Αναταραχή στις ισπανικές αγορές μετά το δημοψήφισμα της Καταλονίας
REUTERS/Yves Herman

Το κόστος δανεισμού της ισπανικής κυβέρνησης σημείωσε άνοδο και το χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες τη Δευτέρα, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο από τη βίαιη αστυνομική καταστολή κατά το δημοψήφισμα της Καταλονίας, φαίνεται να έχει ανησυχήσει τους επενδυτές.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, αφού οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το 90% των ψηφοφόρων συμφωνεί με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο η Μαδρίτη κήρυξε παράνομο.

Αυτό άνοιξε την πόρτα για μια μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας και της οποίας τα φορολογικά έσοδα είναι κρίσιμα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η κρίση θα επιλυθεί με προσφορά μεγαλύτερης αυτονομίας από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης, ανέφεραν επίσης ότι η αβεβαιότητα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να αμαυρώσει τη φήμη του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ο οποίος ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Αυτό είναι ίσως το χειρότερο αποτέλεσμα για τη Μαδρίτη - υπήρξε βία αλλά δεν σταμάτησαν ούτε η ψηφοφορία και η κοινή γνώμη στην Καταλονία είναι πιο πολωμένη», δήλωσε ο Federico Santi, αναλυτής της Eurasia στο Λονδίνο, αναφερόμενος στους σχεδόν 900 τραυματίες από τις συγκρούσεις με την αστυνομία.
«Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης αυξάνονται».

Τα κυρίαρχα κόμματα είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετα με την καταλανική ανεξαρτησία, αλλά ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κριτική σχετικά με το χειρισμό του θέματος.

Οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,713%.
Τα ασφάλιστρα της έκθεσης στο ισπανικό χρέος αυξήθηκαν επίσης σε υψηλό περίπου μήνα.

Αφού επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας στο BBB + την Παρασκευή, η S&P Global δήλωσε ότι οι εντάσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των καταλανικών αρχών θα μπορούσαν να αρχίσουν να επιβαρύνουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Οι επιπτώσεις εκτός της Ισπανίας ήταν ήπιες, με το ευρώ να χάνει 0,5% έναντι ενός ισχυρότερου δολαρίου.

Μόλις μια εβδομάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, κατά τις οποίες το ακροδεξιό AfD είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην πιο ισχυρή χώρα του μπλοκ, οι αναλυτές της Rabobank δήλωσαν ότι οι επενδυτές φαίνεται ότι προετοιμάζονται για ευρύτερες διασπάσεις εντός της ζώνης του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ