ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Der Spiegel: Η ΕΕ εισάγει νέα στρατηγική για το νερό

Der Spiegel: Η ΕΕ εισάγει νέα στρατηγική για το νερό
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την βελτίωση της ποιότητας του νερού της βρύσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί η ΕΕ και για αυτό το λόγο εισάγει μια νέα στρατηγική επί του συγκεκριμένου θέματος, αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού «Der Spiegel».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία Right2Water (που δηλώνει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα) και η ίδια η πρωτοβουλία απέσπασε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια υπογραφές στο διαδικτυακό «δημοψήφισμα» που πραγματοποίησε μέσω της ιστοσελίδας της. Ήταν το πρώτο επιτυχημένο δημοψήφισμα σε επίπεδο ΕΕ και τώρα η Επιτροπή απαντά με την παρουσίαση μιας νέας στρατηγικής για το νερό.

Ο κύριος στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο ασφαλές το νερό της βρύσης στην ΕΕ και, συνεπώς, να ενθαρρυνθούν περισσότεροι καταναλωτές να παραιτηθούν από το εμφιαλωμένο νερό. Μεταξύ άλλων, 18 νέες ουσίες και μικρόβια θα προστεθούν στον κατάλογο των κριτηρίων για ασφαλές πόσιμο νερό, δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Karmenu Vella - συμπεριλαμβανομένων της λεγιονέλλας, της δισφαινόλης-Α και του χλωρικού άλατος.

Η ποιότητα του νερού της βρύσης είναι ήδη υψηλή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών μικρή: Σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο το 20% των Ευρωπαίων βρίσκει αποδεκτό το νερό της βρύσης εκτός της πατρίδας τους.

Αλλά αν περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό από τη βρύση αντί για εμφιαλωμένο νερό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, τα νοικοκυριά της ΕΕ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το περιβάλλον θα ωφεληθεί επίσης, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Frans Timmermans. Εκτιμάται ότι η χρήση εμφιαλωμένου νερού μπορεί να μειωθεί κατά 17% εάν αυξηθεί η ποιότητα του νερού της βρύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική για τα ύδατα διαδραματίζει επίσης ένα ρόλο στην πρόσφατα παρουσιαζόμενη στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά απόβλητα.

Η Επιτροπή εκτιμά το πρόσθετο κόστος των προτάσεων βελτίωσης σε 1,6 έως 2,2 δισ. ευρώ ετησίως. Η παροχή πόσιμου νερού στην Ευρώπη σήμερα κοστίζει περίπου 46 δισ. ευρώ ετησίως.

23 εκατομμύρια πολίτες χωρίς πρόσβαση στο νερό της βρύσης

Η πρόσβαση σε ποιοτικό νερό βρύσης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, 23 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ δεν συνδέονται με δημόσια συστήματα ύδρευσης και ένα εκατομμύριο, κυρίως φτωχοί άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε καλό και ασφαλές νερό.

Η Επιτροπή επιθυμεί τώρα να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν βρύσες στα δημόσια και στα κρατικά κτίρια. Ταυτόχρονα θέλει να «ενθαρρύνει» τα εστιατόρια, τα κυλικεία και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών για να προσφέρουν δωρεάν στους πελάτες νερό της βρύσης, δήλωσε ο Timmermans συμπληρώνοντας ωστόσο «αλλά δεν θέλουμε να τους αναγκάσουμε να το πράξουν με νόμο»…

Το κεντρικό αίτημα της πρωτοβουλίας "Right2Water" να δηλώσει την πρόσβαση στα ύδατα για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν λαμβάνεται υπόψη από την Επιτροπή. Αυτό έχει νομικούς λόγους, δήλωσε ο Timmermans: η πρόσβαση στα ύδατα δεν ορίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα στις συνθήκες της ΕΕ, και μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή. Πολιτικά, ωστόσο, ο Timmermans τόνισε ότι το δικαίωμα στο νερό είναι ένα "θεμελιώδες ζήτημα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ