ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Μπλόκο» σε παράνομο φορτίο πτερυγίων καρχαρία στο Χονγκ Κονγκ

«Μπλόκο» σε παράνομο φορτίο πτερυγίων καρχαρία στο Χονγκ Κονγκ
Sea Shepherd Global/Handout via REUTERS

Φορτίο με πτερύγια καρχαριώνπου κινδυνεύουν από εξαφάνιση εντοπίστηκε σε πτήση της Singapore Airlines στο Χονγκ Κονγκ.

Το φορτίο ήταν βάρους 980 κιλών και, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τα πτερύγια προέρχονταν από το Κολόμπο της Σρι Λάνκα. Η αεροπορική εταιρία, η οποία απαγορεύει μεταφορές πτερυγίων καρχαριών, ανέφερε πως οι παραβάτες είχαν δηλώσει πως πρόκειται για ξηρά θαλάσσια τροφή.

Στο Χονγκ Κονγκ επιτρέπονται οι εισαγωγές τέτοιου είδους, καθώς προτιμάται για την ιδιαίτερη γεύση του, αλλά όσοι μεταφέρουν πτερύγια ειδών που είναι στη λίστα αυτών που κινδυνεύουν από εξαφάνιση πρέπει να έχουν ειδική άδεια.

Το Χονγκ Κονγκ διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά πτερυγίων και κάνει σημαντικές κινήσεις για την καταπολέμηση της «μαύρης αγοράς».

2018 05 30T040921Z 481770305 RC13AC92CF10 RTRMADP 3 HONGKONG ENVIRONMENT

Πηγή: Sea Shepherd Global/Handout via REUTERS

«Αυτή είναι ακόμη μία περίπτωση κοροϊδίας και απάτης. Το φορτίο ήρθε με την ένδειξη πως πρόκειται για ξηρά θαλάσσια τροφή έτσι δεν σήμανε συναγερμός», είπε ο Gary Stokes, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το παράνομο φορτίο.

Τα πτερύγια των καρχαριών καταναλώνονται συνήθως σε μορφή σούπας και θεωρείται πως έχουν θρεπτικά συστατικά. Σε πολλά εστιατόρια στο Χονγκ Κονγκ σερβίρεται το εν λόγω πιάτο.

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 70 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο, γεγονός που οδηγεί το είδος στα όρια της εξαφάνισης, σύμφωνα με τη WWF.

2018 05 30T040918Z 1724204151 RC1B931929D0 RTRMADP 3 HONGKONG ENVIRONMENT

Πηγή: Sea Shepherd Global/Handout via REUTERS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ