ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018: Από την Αθήνα ως τη Σιγκαπούρη «μάχη» για μείωση του πλαστικού

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018: Από την Αθήνα ως τη Σιγκαπούρη «μάχη» για μείωση του πλαστικού
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Μεγαλύτερη ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται πως αποκτούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς καταγράφεται πιο έντονη προσπάθεια για μείωση της χρήσης πλαστικού, ενώ και η ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών είναι πλέον συχνότερη.

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, προκαλώντας τεράστια προβλήματα για τους θαλάσσιους οργανισμούς και το οικοσύστημα, ενώ "εισέρχονται" και στην τροφική αλυσίδα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως κινητοποιούνται προκειμένου να καταπολεμήσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Πλέον οι προσπάθειες τόσο των κυβερνήσεων όσο και απλών πολιτών επικεντρώνονται στο θέμα των πλαστικών αντικειμένων και συσκευασιών που πετιούνται μετά από μία μόνο χρήση, όπως τα καλαμάκια και τα μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης.

Τέλος στα... πλαστικά πιάτα μίας χρήσης θέλει να βάλει η Κομισιόν

Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι του πρακτορείου Reuters, ταξίδεψαν σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων Ιαπωνία, Ελλάδα, Ισπανία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Ινδία και Ισραήλ, ώστε να μελετήσουν και να καταγράψουν τους τρόπους με τους οποίους τα νοικοκυριά προσπαθούν να... σώσουν τον πλανήτη από το πλαστικό.

Η Έρι Σάτος, από την Ιαπωνία δήλωσε πως αρχικά ευαισθητοποιήθηκε όταν ταξίδεψε στον Καναδά όπου εργάστηκε ως εθελόντρια για την συλλογή πλαστικών απορριμμάτων από τη θάλασσα, που βρέθηκαν εκεί μετά το καταστροφικό τσουνάμι της Φουκουσίμα. «Ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως τα πλαστικά απόβλητα μολύνουν τις θάλασσες σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει και εμφανίζεται απαισιόδοξη ως προς το αν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε εντελώς τη χρήση πλαστικού.

Η Αλεξάνδρα Πατρικίου από την Αθήνα, τονίζει πως προσπαθεί να ανακυκλώνει όσο το δυνατόν περισσότερο και να προτιμά ανακυκλωμένα προϊόντα, σημειώνοντας πάντως πως η χρήση πλαστικών συσκευασιών είναι τόσο διαδεδομένη, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αποφύγει κανείς εντελώς την χρήση τους. Υπογράμμισε όμως ότι πιθανώς η λύση να βρίσκεται στο να μετατρέψει κάποιος σε συνήθεια το να μην αγοράζει πλαστικές συσκευασίες και υλικά.

Κάθε οικογένεια ανέφερε τους δικούς της δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους ανακυκλώνει. Κάποιες προσπαθούν να αποφύγουν την αγορά προϊόντων σε πλαστικές συσκευασίες αντικαθιστώντας τα με άλλα (π.χ. σαπούνι αντί για αφρόλουτο) ή το να προτιμούν προϊόντα που είναι φτιαγμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως για παράδειγμα οδοντόβουρτσες από μπαμπού.

Μία πλαστική σακούλα στο βρέθηκε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών...

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες από κάποιες κυβερνήσεις για να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας, είτε με την επιβολή μικρών χρεώσεων για τη χρήση της ή ακόμα και επιβάλλοντας την απαγόρευσή της, πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως καλαμάκια, ποτηράκια του καφέ και συσκευασίες αποθήκευσης φαγητού.

«Σταματήστε να ρουφάτε»: Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια για την προστασία του περιβάλλοντος

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν γιατί γίνεται τελευταία όλος αυτός ο λόγος περί μείωσης της χρήσης πλαστικών.

«Μας “κατηγορούν” ότι είμαστε… μέλη του πράσινου κινήματος. Δεν αντιλαμβάνονται. Θεωρούν αηδιαστικό το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες για να βάζουμε τα λαχανικά μας, είναι κάτι που το σιχαίνονται, όμως για μένα είναι μια… προσωπική μάχη», λέει μια νεαρή από το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ