ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «εξαφάνισε» το Νέο Δελχί από τον χάρτη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «εξαφάνισε» το Νέο Δελχί από τον χάρτη
REUTERS/Saumya Khandelwal

Το Νέο Δελχί «καλύφθηκε» από ένα τοξικό νέφος άνευ προηγουμένου αυτή τη βδομάδα, αρκετούς μήνες πριν την.... καθιερωμένη εποχή κατά την οποία καταγράφεται αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση στην ινδική πρωτεύουσα.  

Πυκνή ομίχλη, που κατά πολλούς οφείλεται στις αμμοθύελλες που πλήττουν το γειτονικό Ρατζαστάν, έχει κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της στην πόλη από την Τρίτη, και μηχανήματα παρακολούθησης της ρύπανσης έχουν αγγίξει τον αριθμό 999, δηλαδή την κορυφή, με το "καμπανάκι" κινδύνου να χτυπά, κάνοντας τους ειδικούς να συνειδητοποιήσουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αποτελεί ένα εποχιακό πρόβλημα για το Νέο Δελχί.

Η ποιότητα του αέρα στο Δελχί συνήθως αρχίζει να φθίνει τον Οκτώβριο, όταν οι ήπιοι άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες «εγκλωβίζουν» τους ρύπους πιο κοντά στο έδαφος. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου της Ρύπανσης της κυβέρνησης φανερώνουν πως η ποιότητα του αέρα πλέον είναι «πολύ ανθυγιεινή» τόσο τον Απρίλιο, όσο και τον Μάιο τα τελευταία τρία χρόνια ή από τότε που οι Αρχές ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν και να δημοσιοποιούν σχετικά στατιστικά.

Τα τελευταία τρία χρόνια, μία μόνο ημέρα τον Απρίλιο ή τον Μάιο έχει χαρακτηριστεί «καλή». «Δείχνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για ένα πρόβλημα του καλοκαιριού» αναφέρει η Aishwarya Sudhir, ανεξάρτητη ερευνήτρια που μελετά την ποιότητα του αέρα στην Ινδία.

Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει όλες τις οικοδομικές εργασίες στην πρωτεύουσα μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, ώστε να μειωθούν τα επίπεδα ρύπανσης, ενώ οι γιατροί συμβουλεύουν τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

2018 06 14T122323Z 1126518914 RC1AED9BD1F0 RTRMADP 3 INDIA POLLUTION


Πηγή: REUTERS/Danish Siddiqui

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως η παρουσία ενός στρώματος σκόνης πάνω από την πόλη «παγιδεύει» τη θερμότητα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ινδία βρίσκονται 14 από τις 20 πόλεις με τη μεγαλύτερη ρύπανση, παγκοσμίως ενώ στη χώρα καταγράφεται και το υψηλότερο επίπεδο αναπνευστικών ασθενειών. Όπως αναφέρει στον Guardian ένας πνευμονολόγος οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στο Δελχί είναι νεότεροι, συνήθως θηλυκού γένους και στην πλειονότητά τους, μη καπνιστές.

2018 06 14T122320Z 1717754731 RC176D2059D0 RTRMADP 3 INDIA POLLUTION


Πηγή: REUTERS/Danish Siddiqui

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα: μία έρευνα του 2015 έδειξε πως σχεδόν οι μισοί μαθητές του Δελχί έχουν καχεκτική ανάπτυξη στους πνεύμονες, κάτι που δεν μπορεί να γιατρευτεί ποτέ.

Η ερευνήτρια Sudhir δήλωσε από την πλευρά τηςπως η έξαρση της ρύπανσης αυτή τη βδομάδα ήταν κάτι σαν αφύπνιση, ώστε να καταλάβουν όλοι πως η ατμόσφαιρα στο Δελχί δεν είναι ασφαλής. «Δραστηριότητες που προκαλούν ρύπανση συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στην πόλη το καλοκαίρι, όπως οι εργασίες σε οικοδομές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ