ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο πλουσιότερος Ισλανδός φέρεται να σκότωσε μία μπλε φάλαινα: Σάλος στη χώρα

Ο πλουσιότερος Ισλανδός φέρεται να σκότωσε μία μπλε φάλαινα: Σάλος στη χώρα
Pixabay

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής βρίσκεται ένας o πλουσιότερος Ισλανδός επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται πως η εταιρία του σκότωσε μία μπλε φάλαινα, είδος που απειλείται από εξαφάνιση.

«Δεν πιάσαμε ποτέ μπλε φάλαινα στα νερά μας, αφού είναι προστατευμένο είδος», είπε στο CNNi ο Kristján Loftsson, διευθύνων σύμβουλος της Hvalur hf. «Τις βλέπουμε στον ωκεανό. Όταν πλησιάζεις μία μπλε φάλαινα είναι τόσο διακριτή που απλώς την αφήνεις ήσυχη».

Η ομάδα Sea Shepherd, που τίθεται κατά της αλιείας φαλαινών, κατηγόρησε την εταιρία πως σκότωσε και έσφαξε την φάλαινα στον Hvalfjordur της Ισλανδίας. Μάλιστα, εθελοντές αποτύπωσαν συνεργεία να μεταφέρουν το τεράστιο κουφάρι της φάλαινας.

Οι μπλε φάλαινες είναι προστατευμένο είδος και από το 1978 η αλιεία τους είναι απαγορευμένη, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης.

Ο Loftsson ισχυρίστηκε πως η φάλαινα που έπιασε η εταιρία του ήταν κάποιο… υβρίδιο και όχι είδος που προστατεύεται από την νομοθεσία της Ισλανδίας. Είπε πως αν ήταν μπλε φάλαινα τότε η δολοφονία της ήταν ατύχημα.

Οι διαφορές μεταξύ των υβριδίων και των μπλε φαλαινών, όπως τόνισε, είναι δυσδιάκριτες.

Οι «προστάτες» του είδους, ωστόσο, διαφωνούν εντόνως. Ο ερευνητής και καθηγητής βιολογίας Πανεπιστημίου της Χαβάης, Adam A. Pack, επεσήμανε πως οι φωτογραφίες δείχνουν πως πρόκειται για μπλε φάλαινα.

Όπως τόνισε, όλα τα χαρακτηριστικά της νεκρής φάλαινας αποδεικνύουν ότι είναι το προστατευμένο είδος.

Οι Αρχές της Ισλανδίας θα διεξάγουν γενετικά τεστ για να διευκρινίσουν αν πράγματι η εταιρία του Loftsson σκότωσε μπλε φάλαινα, όμως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

«Η κυβέρνηση έχει πάρει το θέμα πολύ σοβαρά και οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν την υπόθεση», τονίζεται σε ανακοίνωση που προσθέτει πως «οι αρχικές πληροφορίες δείχνουν πως το ζώο που έπιασε δεν πρέπει να είναι μπλε φάλαινα, αλλά μάλλον ένα υβρίδιο».

Με πληροφορίες από: Icelandic whaler defends 'blue whale' kill, says animal was a hybrid, by Jessie Yeung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ