ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

#CarettaGuardian: Γίνε κι εσύ «φύλακας άγγελος» της χελώνας Caretta caretta

#CarettaGuardian: Γίνε κι εσύ «φύλακας άγγελος» της χελώνας Caretta caretta
EUROKINISSI

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta επιβιώνει στα νερά της Μεσογείου εκατομμύρια χρόνια τώρα και έχει αποδείξει πως είναι μαχητής! Αν και κολυμπάει στις θάλασσες της Γης για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται δικαίως ένας από τους παλαιότερους κατοίκους των ελληνικών θαλασσών, δέχεται ακόμα απειλές που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του είδους στη Μεσόγειο, αλλά και στη χώρα μας. 

Φυσικές απειλές, όπως οι επιθέσεις από θηρευτές (γλάροι, ψάρια, τρωκτικά), αλλά κυρίως ανθρωπογενείς απειλές, όπως η υποβάθμιση παραλιών ωοτοκίας από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και πίεση του παράκτιου χώρου, η θανάτωση χελωνών (εκούσια ή ακούσια), η φωτορύπανση, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση των παραλιών και της θάλασσας από τα πλαστικά, είναι ορισμένοι μόνο από τους κινδύνους που η θαλάσσια χελώνα αντιμετωπίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της και που κάνουν τελικά μόνο το ένα στα 1.000 χελωνάκια να τα καταφέρει και να επιβιώσει!

Δεδομένων όλων αυτών των απειλών, η προστασία της Caretta caretta βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου του WWF Ελλάς εδώ και πολλά χρόνια. Το WWF δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στην παραλία των Σεκανίων, υλοποιώντας δράσεις ενημέρωσης, επιστημονική έρευνα, αλλά και δράσεις πεδίου που έχουν ως σκοπό να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για το μέλλον της θαλάσσιας χελώνας. Τα Σεκάνια, η πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αποτελούν το μεγαλύτερο “μαιευτήριο” για το συγκεκριμένο είδος, αφού σε αυτή καταγράφεται μια από τις ψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης σε όλο τον κόσμο. Το 1994, το WWF Ελλάς προχώρησε στην αγορά όλης της έκτασης που περιβάλει την παραλία, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροπρόθεσμη προστασία της. Η παραλία αυτή είναι σήμερα ο πυρήνας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, βρίσκεται υπό την εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, ενώ η επιστημονική παρακολούθηση της ωοτοκίας γίνεται από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.

Infographic Sekania

#CarettaGuardian: Γίνε κι εσύ «φύλακας άγγελος» της Caretta

Με τις ανθρωπογενείς απειλές να εντείνονται, είναι μεγάλη η ανάγκη οι δράσεις προστασίας για το εμβληματικό αυτό είδος να συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια στη Ζάκυνθο. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς ξεκίνησε μια νέα καμπάνια με τίτλο #CarettaGuardian, μέσω της οποίας καλεί το κοινό να υιοθετήσει μια θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και να κρατήσει ζωντανό το “θαύμα” που συντελείται κάθε χρόνο στο νησί, και συγκεκριμένα στην παραλία των Σεκανίων.

Προσφέροντας ένα πολύ μικρό ποσό (ξεκινώντας μόλις από €6) ο καθένας μπορεί να γίνει “φύλακας άγγελος” και προστάτης της μοναδικής και εύθραυστης “ζωής” που γεννιέται στη Ζάκυνθο, υποστηρίζοντας όλες τις δράσεις που υλοποιεί γι’ αυτό τον σκοπό το WWF στα Σεκάνια: δράσεις περιπολίας και φύλαξης της παραλίας και της περιοχής γύρω από αυτή για εντοπισμό και αντιμετώπιση απειλών (π.χ. πυρκαγιές, παράνομη επίσκεψη τουριστών στην παραλία), καταγγελίες αυθαιρεσιών που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta, όσο και τον πληθυσμό της, δράσεις καθαρισμού της παραλίας από τα πλαστικά και τα άλλα απορρίμματα, αλλά και γενικότερα δράσεις με στόχο την προστασία της παραλίας και κατ’ επέκταση, της θαλάσσιας χελώνας.

Προκειμένου να συνεχίσει να κολυμπά στις θάλασσές μας και για τα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια, η Caretta caretta έχει ανάγκη τη στήριξη όλων μας. Αν θες να γίνεις κι εσύ ένας #CarettaGuardian, μπες στο https://donate.wwf.gr/caretta-guardian/ και βοήθησε το WWF να συνεχίσει το έργου του στα Σεκάνια.

Χρονιά ρεκόρ φέτος για την Caretta caretta στη Ζάκυνθο

Χρονιά ρεκόρ σε αριθμό φωλιών Caretta caretta φαίνεται πως σημειώνεται φέτος στη Ζάκυνθο, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, από τον Μάιο έως και τις 22 Ιουλίου, έχουν ήδη καταγραφεί 1.360 φωλιές στο νησί, σημειώνοντας αύξηση κατά 139% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (545 φωλιές). Για μια ακόμη χρονιά επιβεβαιώνεται ότι τα Σεκάνια είναι το μεγαλύτερο “μαιευτήριο” για το συγκεκριμένο είδος, αφού φιλοξενεί την πλειονότητα των φωλιών (750 φωλιές συνολικά για την περίοδο Μάιος – 22 Ιουλίου 2018).

Infographic Caretta

ΔΗΜΟΦΙΛΗ