ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

The Beach: Κλειστή επ’αόριστον η διάσημη παραλία για την οικολογική «ανάρρωση» της

The Beach: Κλειστή επ’αόριστον η διάσημη παραλία για την οικολογική «ανάρρωση» της
REUTERS/Soe Zeya Tun

Οι ταξιδιώτες που είχαν στην… bucket list τους να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά του Κόλπου Μάγια της Ταϊλάνδης, θα πρέπει να περιμένουν. Ίσως για πιο πολύ απ'ό,τι ανέμεναν…

Η υπέροχη παραλία που έγινε γνωστή από τη χολιγουντιανή παραγωγή The Beach με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει για τους επισκέπτες της αυτόν τον μήνα, μετά από ένα τετράμηνο τουριστικό «διάλειμμα».

Ωστόσο, προ ημερών, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Προστασίας της Χλωρίδας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε πως η παραλία θα παραμείνει κλειστή «επ’αόριστον», καθώς, όπως τονίζεται, «το θαλάσσιο οικοσύστημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθεί».

Ταϊλάνδη: Κλείνει για τους τουρίστες η διάσημη παραλία του «Τhe Beach»

«Το οικοσύστημα και η φυσική δομή της παραλίας δεν έχουν ανακάμψει πλήρως», σημειώνεται στην ανακοίνωση που διευκρινίζει πως το «σφράγισμα» της παραλίας παρατείνεται από αυτόν τον Οκτώβριο και «έως την πλήρη επαναφορά του οικοσυστήματος».

Η παραλία, που βρίσκεται στο νησί Πι Πι Λε στη θάλασσα του Ανταμάν, έκλεισε την 1η Ιουνίου για τέσσερις μήνες, σε μία προσπάθεια των αρχών να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του «κουρασμένου» οικοσυστήματος της περιοχής από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα μαγκρόβια δάση και η παραλία έχουν υποστεί σημαντική φθορά από τον υπερβολικό αριθμό τουριστών – που θα έφτανε τα 2,5 εκατομμύρια εντός 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κρατικής υπηρεσίας – αλλά και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η Ταϊλάνδη τακτικά κλείνει προληπτικά και για λόγους προστασίας τα εθνικά πάρκα της και κάποια από τα νησιά της, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που έλαβε τόσο δραστικά μέτρα για την προστασία της παραλίας του Κόλπου Μάγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ